reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus nabízí ROG Strix B365-G: desku s opět 22nm čipovou sadou

3.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Asus nabízí ROG Strix B365-G: desku s opět 22nm čipovou sadou
Intel měl v tuto dobu již běžně vyrábět procesory pomocí 10nm procesu, a tak uvedl na trh 14nm čipové sady. Jenomže 10nm proces ještě nedorazil, a tak bylo nutné uvolnit 14nm kapacity, což znamená, že se nám vrací 22nm sady.
Nástup čipové sady Intel B365 jsme zmínili na konci minulého roku a tehdy šlo o potvrzení šuškandy, dle níž se Intel v případě těchto méně důležitých produktů odhodlal udělat krok vzad, aby odlehčil 14nm linkám. Na ty už přešla výroba moderních čipových sad v očekávání nástupu 10nm procesu, protože Intel obvykle pro ně využívá ten druhý nejpokročilejší. Nicméně jde o čipy se spotřebou řádově v jednotkách wattů a zda si čipset na desce vezme až 4 nebo 6 W, to už nás nemusí tak trápit. Nicméně krok vzad to přeci jen je.
 
 
Asus ROG Strix B365-G, která se nyní dostává na trh, je jedna z těch, jež "nový" čipset využívají. Jak je vidět, i přes využití staršího výrobního procesu má tato deska jen jednoduchý a malý pasivní chladič bez žebrování, a to sama o sobě rozhodně nepatří mezi ty nejlevnější modely. 
 
 
Procesoru nabídne 7+2fázové napájení, což vzhledem k nemožnosti taktování změnou násobiče bude bohatě stačit. Podporovány jsou moderní Core 8. a 9. generace a dále až 64 GB RAM ve čtyřech DIMM. Pro karty můžeme využít dva PCIe 3.0 x16 plus jeden PCIe 3.0 x1 a pak tu máme také dva M.2 pro moderní SSD 2280, z nichž jeden podporuje PCIe i SATA a druhý jen PCIe. Další zařízení se SATA můžeme napojit na šest konektorů 6 Gbps. 
 
Pro jeden 1Gb/s Ethernet slouží kontroler Intel i219-V a pak tu máme pro audio Realtek ALC1220A se dvěma zesilovači OPAMP a samozřejmě nechybí ani USB, kterému vévodí dva USB 3.1 s 10 Gb/s na konektorech A. 
 


reklama