reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus představuje spojku ROG GeForce RTX NVLink

2.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Asus představuje spojku ROG GeForce RTX NVLink
Asus představil novou propojku grafických karet ROG GeForce RTX NVLink. Ta umožňuje spojit v počítači dvě GeForce řady RTX 2080 vysokorychlostním kanálem s přenosovými rychlostmi až 40 GB/s.
Spojení více grafických karet Nvidia pomocí SLI bylo u nových modelů nahrazeno mnohem rychlejším rozhraním NVLink. Společnost Asus proto představila tuto spojku s názvem ROG GeForce RTX NVLink. Díky ní mohou grafické karty spolu komunikovat s rychlostí až 40 GB/s (přibližně 50× rychleji než u předchozích technologií). Kompatibilní jsou jen karty s čipy GeForce RTX 2080 a RTX 2080 Ti, neboť slabší modely nepodporují NVLink.
 
Asus ROG GeForce RTX NVLink
 
Asus bude nabízet dvě verze této spojky, jedna bude mít konektory umístěné od sebe na vzdálenost tří PCI-Express slotů (na obrázku vlevo), druhá verze pak na vzdálenost 4 slotů (vpravo). Poněvadž je rok 2018, nesmí se zapomenout ani na osvětlení, takže je podporováno Aura RGB LED a Aura Sync. Podle zvolené základní desky může být podporováno až 9 různých světelných efektů. Zatím není známa dostupnost ani cena. Každopádně při ceně dvou GeForce RTX 2080 nebo RTX 2080 Ti to už bude docela "malá částka" navíc (originální NVLink od Nvidie je za $80).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama