reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus předvedl koncept desek budoucnosti: Prime Utopia

29.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Asus předvedl koncept desek budoucnosti: Prime Utopia
Dle vývoje základních desek v posledních letech by se dalo tvrdit, že v jejich oblasti už výrobci všechny své možné nápady vystříleli a s ničím zásadním už nepřijdou. Asus by ale jistě nesouhlasil. 
Jako koncept základních desek budoucnosti by se dal označit Asus Prime Utopia a přesně u toho by to také celé mohlo skončit, čili u konceptu. Ale podívejme se raději na to, o čem to všem je: o chlazení, flexibilitě, modulárních vstupech a výstupech a také o vestavěném OLED displeji. 
 
 
Asus se chce především odpoutat od tradičního designu a rozvržení desek, které nás nutí "dávat vše na jednu stranu systému". Lze si tak představit, že desky budou osazeny z obou stran, což umožní třeba grafické karty umístit mimo hlavní komoru, kde mohou být daleko efektivněji chlazeny, pokud se k tomu přizpůsobí i skříň.
 
 
Jenomže v tomto ohledu může Asus také pěkně narazit, pokud by tedy snad plánoval, že z konceptu Prime Utopia vytvoří nový standard. Vzpomenout si můžeme na formát Intel BTX, kterým měl být nahrazen dnes stále používaný ATX. Intel v podstatě jen otočil desky vzhůru nohama (či spíše sloty) a přidal tunel pro chlazení procesoru a jak pohořel. Asus se snaží o daleko radikálnější změny, jako jsou sloty PCIe z druhé strany základní desky nebo její napájení, které bude přímo vyžadovat vodní chladič. Nicméně i to napovídá, že o snahu zcela změnit či nahradit formát ATX nepůjde a bude to spíše základ pro drahé speciály a značkové počítače. 
 
 
Dále se má myslet i na nové místo pro M.2 SSD, která dnes výrobci desek dávají všude, kam je napadne, respektive kde na ně zbude místo. A to nemusí být pro jejich chlazení vždy to nejlepší a s nástupem SSD pro PCIe 4.0 máme výhled spíše na to, že potřeba chlazení bude spíše růst. Prime Utopia tak zahrnuje i jednotnou pozici pro čtyři M.2 SSD se společným chlazením.  
 
 
Asus chce dokonce modularizovat celou sběrnici PCIe z hlediska konektorů a vůbec veškeré vstupy a výstupy, ale co to bude přesně znamenat, to se teprve uvidí. Máme tu také nové ventilátorové konektory Hydra Cortex, které umožní na sebe napojit až čtyři ventilátory najednou, přičemž každý z nich bude jednotlivě ovladatelný, co se týče otáček a podsvícení. Tyto konektory se dostanou na trh už brzy v jiných produktech Asus. 
 
Nakonec tu máme velký 7" OLED dotykový displej, který může sloužit pro nastavení ventilátorů, RGB podsvícení, monitorování systému, změny nastavení BIOSu, atp. 
 
Zdroj: Asus


reklama