reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus TUF Gaming VG32VQ: první na světě s redukcí rozmazání a synchronizací

14.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Asus TUF Gaming VG32VQ: první na světě s redukcí rozmazání a synchronizací
Asus si připravil LCD monitor TUF Gaming VG32VQ, který má být jako první na světě vybaven panelem redukujícím rozmazání objektů v kombinaci s technologií Adaptive-Sync. Bude tak jistě i velice rychlý. 
Asus TUF Gaming VG32VQ má tak funkci Motion Blur Reduction, již kombinuje s Adaptive-Sync, a tedy i FreeSync na svém 32palcovém panelu VA s obnovovací frekvencí až 144 Hz. Asus nám tak slibuje velice ostrý obraz v rozlišení Quad HD (2560 x 1440), takže na jeho nakrmení ve vysokých snímkovacích frekvencích budeme potřebovat spíše silnější hardware. Vedle toho tento monitor nabízí dle svých také podporu HDR, ale zatím se nedozvíme, jaký je jeho maximální jas. 
 

 
Asus zde konkrétně mluví o technologii ELMB-SYNC, čili kombinaci synchronizace obrazu s Extreme Low Motion Blur, která má zajistit velice ostré podání i rychle se pohybujících objektů. ELMB je založeno na stroboskopicky stmívaném podsvícení, které podsvícení monitoru vždy na kratinký čas vypne, abychom nemohli zaregistrovat nedokonalosti nově vykreslovaného snímku. Poté se podsvícení zase zapne a celé se to stále opakuje.
 
 
ELMB ale také znamená, že jde v podstatě o regulaci jasu na základě tvrdých pulzů a my tento jas celkově vnímáme jako nižší, než jaký ve skutečnosti v zapnutém stavu je. Pokud se to však spojí s technologiemi synchronizace, může dojít k tomu, že intenzita jasu bude z našeho pohledu kolísat s tím, jak bude kolísat i počet snímků vykreslovaných za sekundu. Asus se tak rozhodl, že bude s ohledem na to dynamicky upravovat intenzitu podsvícení, aby tento nechtěný efekt kompenzoval. Co ale jistě zůstane, je poblikávání obrazu, které sice možná nemusíme vnímat, ale to neznamená, že nemůže být škodlivé pro oči. 
 
Dále můžeme ještě uvést, že TUF Gaming VG32VQ má také prohnutou obrazovku s poloměrem 1800R, odezvu MPRT jen 1 ms a to je zatím vše. Úplné specifikace tak ještě nebyly odhaleny a neznáme ani cenu či datum uvedení na trh.
 
Zdroj: wccftech


reklama