reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus uvádí ROG Swift PG43UQ: 4K na 43 palcích se 144 Hz

7.8.2020, Jan Vítek, aktualita
Asus uvádí ROG Swift PG43UQ: 4K na 43 palcích se 144 Hz
Společnost Asus zařazuje do své nabídky monitor, na nějž čekala jistě řada lidí, kteří mají zájem o herní hi-end. Na to ukazují už základní specifikace o úhlopříčce 43 palců, rozlišení Ultra HD a obnovovací frekvenci 144 Hz. 
Nejde však o jeden z prvních ohlášených monitorů, které nabídnou rozhraní HDMI 2.1, neboť tu máme stále verzi 2.0 vedle DisplayPortu 1.4. Rozlišení Ultra HD při 144 Hz přitom zvládá díky VESA Display Stream Compression (DSC), ostatně i s HDMI 2.1 by bez komprese nabídl při Ultra HD jen 120 Hz. Asus ROG Swift PG43UQ tak v základní výbavě disponuje 43palcovým panelem typu VA, který přitom není prohnutý a má (již klasický) poměr stran 16:9. 
 
 
Dále tu máme nativní kontrast 4000:1, maximální jas 1000 cd/m2, odezvu 1 ms MPRT a 90% pokrytí prostoru DCI-P3. Ještě nedávno bychom přitom očekávali, že takový monitor přijde vybaven modulem pro G-Sync, ale jak to vypadá, tato technologie už začíná být pro výrobce monitorů nezajímavá, a to i v případě drahých modelů. Máme tu tak podporu FreeSync a G-Sync Compatible s rozsahem 48 až 144 Hz. 
 
 
Do výbavy dále patří rozhraní HDMI 2.0 x2, DisplayPort 1.4 x2, audio in/out a USB 3.0 x2, k tomu ještě dva 10W reproduktory, podsvícení Aura Sync a vcelku jednoduchý stojan nabízející pouze naklopení panelu, takže podpora VESA 100 x 100 se může velice hodit. 
 
 
Asus dále nabízí různé herní funkce jako funkce GamePlus (Crosshair/Timer/FPS Counter/Display Alignment) nebo přednastavené režimy GameVisual (Scenery/Racing/Cinema/RTS/RPG/FPS/sRGB Modes/MOBA Mode/User Mode). GameFast Input má zase za úkol snížit vstupní zpoždění a Shadow Boost zase zesvětlit tmavá místa obrazu. Dále tu máme režim PbP, různé HDR režimy a také podporu aplikace Asus DisplayWidget pro nastavení monitoru namísto OSD menu. 
 
Asus ROG Swift PG43UQ by měl být zakrátko k dispozici na trhu, což ovšem platí pro Severní Ameriku. Uvidíme, jestli se dostane také v dohledné době i do Evropy. Cena byla stanovena na 1499 USD. 
 
Zdroj: Hexus


reklama