reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus uvedl základní desku B250 Expert Mining pro těžaře, pojme až 19 GPU

28.8.2017, Milan Šurkala, aktualita
Asus uvedl základní desku B250 Expert Mining pro těžaře, pojme až 19 GPU
Pokud to s těžením bitcoinů a jiných virtuálních měn myslíte vážně, patrně se vám bude hodit nová základní deska Asus B250 Expert Mining. Ta je totiž vybavena celkem 19 PCI-Express sloty až pro 19 GPU.
Těžba bitcoinů je populárním prostředkem, jak si trochu vydělat a Asus pro těžaře připravil speciální základní desku, která pojme až 19 GPU. Jmenuje se Asus B250 Expert Mining a najdete zde 18 PCI-Express 3.0 x1 slotů a jeden PCI-Express 3.0 x16 slot. Každá šestice slotů má svůj vlastní 24pinový napájecí konektor (ten první napájí šest PCIe x1 slotů i PCIe x16) a máme zde i další tři 4pinové molex konektory. Každý slot má i svůj vlastní kondenzátor.
 
Asus B250 Expert Mining
 
Kvůli limitům dnešních verzí ovladačů GPU je možné využít maximálně 16 karet, 8 od AMD a 8 od Nvidie. Předpokládá se, že koncem letošního roku vyjdou ovladače, které dovolí využít až 19 akcelerátorů od AMD. V případě použití soustavy více než 13 karet, je v případě karet Nvidia potřeba použít ty s čipem P106.
 
Asus B250 Expert Mining status slotů
 
Po startu počítače se na obrazovce automaticky ukáže obrazovka, která ukáže stav všech slotů, zda tedy pracují, vykazují chybu nebo nejsou osazeny. Hlavní výhodou takové desky je to, že můžete připojit větší množství GPU k jednomu počítači a není tedy třeba kupovat tolik základních desek, procesorů a paměti pro stejný počet GPU, což šetří peníze. Otázkou ale je, jak tyto grafické karty naskládat do počítače (budou např. potřeba dlouhé tzv. PCIe riser kabely).
 
Asus B250 Expert Mining
 
Základní deska je vybavena chipsetem Intel B250 a podporuje tedy procesory Intel s paticí LGA 1151. Najdete zde dva paměťové sloty pro DDR4-2400 paměti v dual channelu o maximální kapacitě 32 GB. Ze slotů můžeme zmínit také 4 SATA 6Gb/s porty, 4 USB 2.0, 4 přední a 2 zadní USB 3.1 Gen1 porty a jedno HDMI. Nechybí gigabitový síťový čip Intel I219V a 8kanálové audio Realtek ALC997. Cena zatím nebyla zveřejněna.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama