reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS WS X299 SAGE nabídne dvakrát 10Gb/s Ethernet

14.6.2018, Jan Vítek, aktualita
ASUS WS X299 SAGE nabídne dvakrát 10Gb/s Ethernet
Společnost Asus vysílá na trh novou základní desku s celkovým označením WS X299 SAGE 10G, z nějž je zřejmé, že ta nabídne 10gigabitový Ethernet. Nejde přitom jen o jedno, ale rovnou dvě taková rozhraní. 
ASUS WS X299 SAGE 10G je tak deska s čipsetem Intel X299 určená pro procesory do patice LGA 2066, čili HEDT CPU Core. Nejde ani o zbrusu nový a neznámý model, jako spíše o vylepšenou verzi desky WS X299 SAGE, která byla na trh vypuštěná ke konci minulého roku. Ta v našich obchodech přijde na 15 tisíc korun, takže od nové verze nelze očekávat nic jiného než ještě vyšší cenu. Ostatně je to také základ pro highendové desktopy s až 18jádrovým procesorem Intel. 
 
 
Na nové desce nahrazuje dvojice 10Gb/s ethernetových rozhraní původní jednogigabitové porty, přičemž Asus si nevybral žádné levné řešení, ale kontroler Intel X550-AT2 "Sageville", který má sám o sobě cenu 80 dolarů. Za jeden takový čip bychom si tak mohli pořídit celou základní desku pro procesory Core, ale pochopitelně ne s X299, ale s low-endovým čipsetem. 
 
 
To ale není jediné vylepšení, které si Asus pro novou verzi desky připravil. Zapracoval také na VRM napájení procesoru. Jde sice o stejnou kombinaci cívek a MOSFETů jako dříve, ale nyní už s vylepšeným chlazením a dalším 8pinovým konektorem EPS, takže napájecí systém by ve výsledku měl snést vyšší zátěž.
  
Jeho chladič také viditelně zasahuje mezi zadní I/O porty, které se nyní skládají ze čtyř USB 3.0, dvou USB 3.1 (jeden z toho typu C), pak tu máme osmikanálové HD audio včetně optického S/PDIF a nakonec zmíněné dva 10GbE. 
 


reklama