reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Atari potvrzuje vývoj herní konzole založené na PC

19.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Atari potvrzuje vývoj herní konzole založené na PC
Samotný CEO společnosti Atari ve svém tweetu potvrdil, že se chystá nová herní konzole, která bude založena na PC hardwaru. Otázka je, co můžeme od Atari po tak dlouhé odmlce očekávat a zda se vůbec chystá něco opravdu nového. 
Atari bývala kdysi velice populární firma produkující herní počítače, jako byla konzole Atari 2600 ze 70. let, na níž běžely legendární hry jako Pac-Man, Pitfall, Adventure a další. Byla to právě společnost Atari, která pomohla zavést do praxe hraní před domácím televizorem, v čemž dnes pokračují především konzole Microsoft Xbox a Sony PlayStation. 
 
Atari 2600
 
Společnost Atari naposledy přišla před 26 lety s konzolí Jaguar, kterou pro ni vyrábělo IBM. Tato konzole už nezaznamenala velký úspěch a prodalo se jí celkově pod čtvrt milionu kusů a počátek konce začal, co se v polovině 90. let do konzolového byznysu pustila společnost Sony se svou první PlayStation. 
 
Fred Chesnais, CEO společnosti Atari, nyní ohlásil, že se jeho firma vrací na trh s konzolemi, přičemž její novinka bude využívat hardware z PC, což je celkem logické. Firma by totiž jen těžko měla prostředky na vývoj vlastního hardwaru, však i Microsoft a Sony využívají PC hardware od společnosti AMD. Potvrzuje se tak, že jistý Ataribox ukázaný před několika týdny je skutečně produkt, který se chystá na trh. 
 
Chesnais k tomu řekl, že jeho firma se vrací do hardwarového byznysu, ale zatím odmítá prozradit specifika nového produktu. Zatím se tak neví ani to, zda půjde o výkonnou konzoli schopnou soupeřit s Xbox One či PS4, nebo o něco slabšího pro moderní hry a pak je ještě ve hře nová konzole pro klasické hry. Aktuálně si ale nelze dost dobře představit, že by Atari opravdu zaútočilo na Microsoft a Sony, a to především z toho důvodu, že by k tomu potřebovalo také nové hry. Pak je tu ovšem ještě možnost, že půjde jen o herní mašinu z klasických PC komponent určenou pro existující OS, jako Windows 10 nebo Steam OS, ale tomu neodpovídá tvrzení firmy Atari, že na něm pracovala roky. 
 

Zveřejněn byl také teaser, ale z toho se dozvíme leda to, že nová konzole bude mít lesklý černý povrch i tělo v barvě dřeva. Nezbývá tak než počkat. 
 
reklama