reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Atari VCS vstoupí do předprodeje na konci května

2.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Atari VCS vstoupí do předprodeje na konci května
Společnost Atari oznámila, že její nová konzole Atari VCS (dříve známá jako Ataribox) už brzy vstoupí do předprodeje. Půjde zatím o Collector's Edition, o níž se nyní dozvíme více, takže na co se můžeme těšit?
Ataribox už v březnu přišel o své původní označení a nyní jde o konzoli Atari VCS, která se vymyká z obvyklých pokusů o vzkříšení starých legend. Nesnaží se napodobit žádnou starou konzoli a využívá také zvláště navržené APU od AMD, takže od ní můžeme očekávat mnohé. Na samotném konci května přitom odstartuje její předprodej, ovšem půjde zatím jen Collector's Edition, na kterou budou mít exkluzivní nárok přispěvatelé z Indiegogo. Ta bude mít své tenké čelo vyrobeno ze dřeva a poté se budeme moci těšit i na Atari VCS Onyx, celou černou verzi. 
 
 
Cena konzole začíná na částce 199 USD a zahrnuje také Classic Joystick a Modern Controller, čili klasický pákový ovladač s retro designem a pak i moderní gamepad. Nicméně i lidé, kteří budou mít nárok na koupi jedné z prvních konzolí v předprodeji, si počkají ještě alespoň rok. První konzole se totiž mají na trh dostat až na jaře 2019. 
 
VCS je tak zcela nové zařízení, které bylo navrženo v Kalifornii samotnou firmou Atari, která se za tímto účelem spojila s AMD, jež poskytne svá APU s grafikou Radeon. Konzole bude podporovat HDR, rozlišení 4K a snímkovací frekvenci až 60 Hz a dle toho to rozhodně nevypadá, že bychom se měli dočkat pouze starých klasických her. Vedle toho se můžeme těšit na rozhraní Wi-Fi, Bluetooth 5.0 a USB 3.0. Celkový a konečný přehled specifikací konzole bude zveřejněn společně se začátkem předprodeje, čili 30. května. 
 
 
Na vývoji obou ovladačů zase Atari spolupracovalo s firmou Power A, která se přímo zabývá vývojem periferií pro videohry. Ovladače budou prodávány jak společně s konzolí, tak samostatně.  
 
Atari VCS tak není retrokonzole jako Mini NES a jiné, i když nám má svým designem připomenout staré časy. Nabídne širokou knihovnu her, médií a vůbec obsahu pro streamování z Internetu. Samozřejmě tu ale budou i klasické tituly v nabídce Atari Vault, a sice přes 100 her jako Asteroids, Centipede, Breakout, Missile Command, Gravitar a Yars' Revenge. 
 
Otázka ale je, jaké moderní hry budou pro VCS připraveny, však jejich vývoj není levný ani krátký, pokud se bavíme o titulech, jež snesou srovnání s nabídkou pro konzole Xbox a PlayStation. Nicméně VCS by dnes už mohla snadno dosáhnout na výkon konzolí Xbox One S či PS4, které navíc také využívají APU od AMD. Atari přitom uvádí, že vytvořilo už řadu vztahů či rovnou "aliancí" s jinými firmami, ale nezbývá než počkat do konce měsíce na další podrobnosti. 
 


reklama