reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ataribox využije speciální SoC s grafikou Radeon

27.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Ataribox využije speciální SoC s grafikou Radeon
Jak to vypadá, společnost AMD si bude moci připsat další konzolový zářez, neboť už je jasné, že i připravovaná Ataribox využije jeho SoC. To bude stejně jako v případě Xbox One a PS4 specializované a vyrobené přímo na míru. 
Atari nám dávkuje informace o chystané konzoli Ataribox jako pacientovi s přísnou dietou. Na webu se už jednak objevily opravdové fotografie, ne renderované obrázky, které ukazují štíhlou konzoli s dřevěným čelem (nebo alespoň s čelem s povrchem ze dřeva). 
 
 
V interview s VentureBeat pak také zaznělo, co se dostane dovnitř samotné konzole, takže už můžeme říci, že to bude čip od AMD s grafikou Radeon. To znamená, že to prostě bude specializované APU v podobě SoC, čili čipu, který zvládne vše potřebné sám bez pomoci čipové sady. Do toho se samozřejmě nemusí počítat paměti a už vůbec ne paměť pro uložení dat. 
 
Feargal Mac Conuladh, designér konzole Ataribox, uvádí, že na té budou moci pracovat hry v kvalitě, již zvládne dnešní PC střední třídy a tituly jako Minecraft a Terraria zvládne levou zadní. Lze tak usuzovat, že v ní bude hardware srovnatelný přibližně s původními Xbox One a PS4.
 
 
Stejně tak se můžeme těšit na velkou nabídku klasických her, které budou na této konzoli fungovat. Firma přitom pro Ataribox využije operační systém Linux s příslušným faceliftem, který zajistí, abychom jej mohli ovládat i na televizoru s využitím běžných ovladačů. Firma ale také uvádí, že uživatelé budou mít přístup k celému operačnímu systému, aby si jej mohli případně sami přizpůsobit dle libosti. To tedy znamená, že konzole by měla podporovat i klávesnici a myš. Ostatně nemá jít pouze o herní konzoli, ale také o multimediální přehrávač a o zařízení pro využití internetu, do čehož patří také možnost stahování a instalace her ze Steamu. To pochopitelně platí pro ty, které podporují Linux. 
 
Tato konzole se ale ještě zdaleka nechystá na trh, neboť teprve až někdy letos na podzim chce Atari odstartovat kampaň pro její hromadné financování na IndieGogo. Ceny se pak mají pohybovat mezi 250 a 300 dolary, ale není jasné, zda jde o koncovou částku pro běžný prodej, nebo zvýhodněnou cenu pro lidi, co přispějí na její financování. 
 
Zdroj: Hexus.net
reklama