reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Austrálie opravuje ponorky pomocí kovového 3D tisku "cold spray"

3.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Austrálie opravuje ponorky pomocí kovového 3D tisku "cold spray"
Moderní technologie přináší kdysi nevídané možnosti. Jedním z výdobytků moderní doby je 3D tisk a obecně aditivní výroba. V Austrálii takto úspěšně zkouší technologii cold spray pro jednodušší opravy ponorek mimo doky.
3D tisk se dá použít s mnoha materiály a zdaleka to nemusí být jen plast. Používat se dá i kov, navíc mnoha různými způsoby. Můžeme mluvit o mnoha různých metodách nanášení kovového prášku, jednou z nich je i metoda nazvaná cold spray. Využívá se vyfoukávání plynů (obvykle dusíku nebo helia) pod extrémně vysokou nadzvukovou rychlostí, které obsahují kovový prášek. Kovové částečky mají tak vysokou energii, že jsou schopny se sjednotit s materiálem, na který dopadly, a vytvořit tak kovovou plochu, která zacelí poškození. Toto funguje při teplotách pod bodem tání kovů, takže nedochází ani k porušení integrity okolních oblastí.
 
 
Nyní tuto technologii začíná používat Austrálie pro své ponorky Collins Class. Díky tomu, že je zařízení pro tento typ oprav přímo na ponorce, ta si může sama opravovat díly, aniž by kvůli tomu musela podstoupit opravy v docích, které by ji odstavily z provozu na nějakou dobu. V tomto případě jde o použití niklu, který může opravovat různá poškození způsobená korozí. Společný dvouletý projekt ACS, CSIRO, DMTC Limited a dalších má pro australské námořnictvo Royal Australian Navy přinést vedle jednodušších oprav také nižší náklady. Poznamenejme, že technologii cold spray (Cold Spray Additive Manufacturing - CSAM) využívá např. i Sikorsky pro opravy některých díků vrtulníků UH-60 Blackhawk.
 
Zdroj: asc.com.au


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama