reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Australský záchranářský dron pomohl plavcům v nesnázích

18.1.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Australský záchranářský dron pomohl plavcům v nesnázích
Dron Little Ripper, který má za úkol ve vlnách identifikovat žraloky, provedl i úspěšnou záchrannou akci nad oceánem, když se mu povedlo pomoct dvěma mladým plavcům, kteří se ocitli v nesnázích v nebezpečných vodách. 
Drony se ukázaly jako užitečné v mnoha oborech, v Japonsku bezpilotní letouny používají k vyhánění příliš pilných zaměstnanců z práce. Další projekt také z Japonska zkoumal schopnost dronů nahradit včely a opylovat rostliny. V Austrálii se zase můžou pyšnit dronem, který funguje jako záchranná jednotka a lokalizuje žraloky. A právě tento dron zachránil dva teenagery z moře. 
 
Drobný australský letoun Little Ripper zachránil z vln pár plavců při své první záchranné operaci. Volání o pomoc přišlo v okamžiku, kdy záchranáři testovali dron a seznamovali se s jeho ovládáním v Lennox Head v Novém Jižním Walesu. Během 70 sekund letoun zaměřil dvojici v nesnázích a spustil jim plovoucí desku, takže se plavci mohli bezpečně dopravit až ke břehu. Obě osoby byly sice trochu vyčerpané, když se dostaly do rukou záchranářů, ale jinak v pořádku. 
 
 
Dronu Little Ripper nechybí nejrůznější vybavení, které by se lidem v nouzi mohlo hodit, jsou to například malé nafukovací čluny. Letoun je schopný se ve vzduchu udržet po dvě a půl hodiny na jedno nabití. To sice není dostatečná doba na dlouhé záchranné mise, ale na drobnější pomoc postačí. Do pobřežních záchranářských stanic v Austrálii bylo během minulého roku dodáno 40 těchto letounů Little Ripper. 
 
Drony Little Ripper nevzlétají jen proto, aby zachránily životy, jsou určeny i k vyhledávání žraloků. Jejich systém dokáže identifikovat útočníka s ploutvemi s 90% přesností. Vláda Nového Jižního Walesu chce především předcházet útokům žraloků na plavce či surfaře, kterým se jinak nevyhne. 
 
Zdroje: engadget.comsmh.com 


reklama