Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Australští vědci dosáhli rychlosti 44,2 Tbps přes standardní optické kabely

25.5.2020, Milan Šurkala, aktualita
Australští vědci dosáhli rychlosti 44,2 Tbps přes standardní optické kabely
Australským vědcům se povedlo dosáhnout pozoruhodného rekordu v dosažené přenosové rychlosti pomocí optických kabelů. S využitím tzv. micro-comb se jim podařilo přenést 44,2 Tb/s a v reálném prostředí to nebylo o mnoho méně.
Vědci z univerzit Monash, Swinburne a RMIT dokázali překonat dosavadní rekordy v datových přenosech pomocí optických vláken. Využili k tomu technologii zvanou micro-comb, která využívá miniaturního čipu (v tomto případě 5×9 mm) pro rozdělení a vysílání optického signálu v mnoha různých vlnových délkách najednou. V tomto případě vytvořili na jednom kabelu 80 různých kanálů se světlem o vlnových délkách 1536 až 1567 mm. Pomocí jediného zařízení tak lze nahradit vyšší množství různých laserů, kde každý produkuje světlo různé vlnové délky. Na 75km kabelu se jim v laboratoři povedlo dosáhnout přenosové rychlosti 44,2 Tb/s (5,5 TB/s). Pokud bychom počítali užitečný datový signál (samotná data bez přenosové režie), tak bychom byli na 39,2 Tb/s (4,9 TB/s). To je více než 1000 jednovrstvých DVD za sekundu.
 
Optické kabely Micro-Comb
 
Nezůstalo ale jen u laboratorního měření. Vědci to poprvé vyzkoušeli i v reálném prostředí mezi RMIT kampusem v Melbourne a kampusem Monash University v Claytonu. V tomto případě šlo o dva vcelku běžné optické kabely na vzdálenost 38,3 km, což při měření tam a zpět dávalo dohromady 76,6 km. I zde se jim povedlo dosáhnout téměř totožné efektivní rychlosti 39,0 Tb/s (po odečtení přenosové režie). K využití této technologie tedy není nutné překopávat veškerou stávající kabeláž, jde především o vysílače optického signálu. Pochopitelně však nelze čekat, že si takovou technologii v blízké době natáhnete k sobě domů. Autoři předpokládají, že se patrně nejprve objeví při propojování datových center.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.