reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Austrian Airlines zkouší autonomní drony, budou kontrolovat letadla

17.9.2019, Milan Šurkala, aktualita
Austrian Airlines zkouší autonomní drony, budou kontrolovat letadla
Dron v blízkosti letadla byl doposud obvykle průšvih a bylo našlápnuto k velkému maléru. Austrian Airlines je ale k letadlům vyšle záměrně. Budou totiž provádět kontroly stavu letadla místo lidských techniků. 
Letící letadlo by mělo mít ideálně volnou cestu před sebou a každá překážka může znamenat pohromu. V poslední době se riziko zvyšuje kvůli dronům, a proto je zakázáno s nimi létat v blízkosti letišť (což mnozí nezodpovědní piloti dronů nerespektují). Společnost Austrian Airlines ale bude drony k letadlům vypouštět záměrně, ta však naštěstí nebudou ve vzduchu, ale pěkně v klidu v hangáru na zemi. Úkolem těchto autonomních dronů totiž bude provádět kontrolu stavu letadla.
 
Dron zkoumající letadlo
 
Tyto drony vyvinul francouzský startup Donecle a ten se bude pohybovat plně autonomně za pomocí laserové technologie. Obletí sám celé letadlo a každou sekundu pořídí snímek ve vysokém rozlišení. Ten pak software sám automaticky prozkoumá, zda neuvidí poškození laku a s tím související strukturální vady. Ty pak vyhodnotí trénovaný technik, který rozhodne o případné opravě. Výhodou nového systému je to, že zatímco lidem zabere celá prohlídka 4-10 hodin, dron by to měl zvládnout za pouhé 2 hodiny.
 
Systém má umožnit i to, že letadla budou moci být kontrolována v nejrůznějších zemích, přičemž vyhodnocovací technici budou stále sedět v centru ve Vídni. Prozatím se nová funkce testovala na letadlech Airbus A320. Austrian Airlines ale není první, kdo používá drony k inspekci letadel. Dělá tak i samotný výrobce Airbus a z aerolinek pak nízkonákladovka EasyJet. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama