reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Auta Google Street View už projela a zmapovala 10 milionů mil

16.12.2019, Milan Šurkala, aktualita
Auta Google Street View už projela a zmapovala 10 milionů mil
Služba Google Street View je tu s námi už od roku 2007. Za tu dobu auta pro pořizování 360° snímků projela přes 10 milionů mil (16 mil. km). Nedosahuje však takového pokrytí jako satelitní snímky Google Earth.
V roce 2007 byla spuštěna služba Google Street View, která pomocí aut vybavených 360° kamerami (tvořených 9 fotoaparáty) projíždí svět a pořizují snímky, díky kterým se můžete podívat na nejrůznější místa na světě a např. i dobře plánovat své cesty a výlety. Tyto vozy od zahájení služby nafotily projetí 10 milionů mil, což odpovídá více než 16 milionů km. Sám Google to přirovnává ke 400 projetím Země kolem rovníku. Některé státy ale toto focení nepovolily, takže z nich podobné snímky nemáme a příkladem je např. i sousední Rakousko, kde bylo povoleno jen několik měst (Vídeň, Linec a Štýrský Hradec). Ještě mnoho cest tak nadále zbývá. Vozy jsou vybaveny i lidarem pro měření vzdálenosti a vlastním výpočetním centrem pro zpracování dat.
 
Mapa světa
 
V některých městech tato auta dokonce měří i kvalitu vzduchu v rámci Project Air View. Google však nezůstal jen u aut a fotografie pořizují i lidé s 360° kamerami na batohu, takže se člověk dostane i do budov, na hory a podobná místa. Jen roce 2019 tak bylo zmapováno 7 milionů budov, a to i v zemích, ze kterých dosud nebylo moc snímků, jako jsou Arménie, Bermudy, Libanon, Myanmar, Tonga, Zanzibar nebo Zimbabwe. K mapování byly dokonce použity i ovce.
 
To vše může být použito v aplikaci Mapy Google, které měsíčně používá přes miliarda lidí a pořizování snímků včetně map ke jádrem toho, co Google dělá, alespoň podle jeho vlastních slov. Pokud jde ale o satelitní snímky vyfocené pro Google Earth různými poskytovateli, zde je situace lepší a tato služba pokrývá 98 % veškerého obyvatelstva (36 milionů čtverečních mil, tedy cca 93 mil. km2).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama