Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní auta srazila psy: nejprve Waymo, týden poté i Cruise

23.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Autonomní auta srazila psy: nejprve Waymo, týden poté i Cruise
Autonomní auta nejsou dokonalá stejně jako člověk. V posledních týdnech se to ukazuje např. v situaci s pobíhajícími psy. Autonomní auta dvou různých projektů se v krátké době po sobě připletla do nehod se psem.
Nejen lidští řidiči mají nehody. I autonomní auta, která by ve výsledku měla být bezpečnější, nezvládnou všem zabránit. 21. května zaznamenal autonomní vůz společnosti Waymo nehodu se psem blízko cvičiště v San Franciscu, přičemž pes nebyl na vodítku. Auto bylo v autonomním módu, ale za volantem byl bezpečnostní řidič. Ani auto ani řidič však nezvládli nehodě zabránit. Podle vyšetřování pes vyběhl zpoza zaparkovaného auta, systém vozu ho správně rozpoznal, ale už se mu nedokázal vyhnout. Problémem pro Waymo je to, že představitelé města dosud nakloněni podobným projektům, začínají být více nedůvěřiví. Během posledního roku se totiž počet incidentů vozů Waymo zvýšil na 6násobek. Častými problémy jsou různé formy překážek pro zásahová vozidla.
 
Autonomní auto Cruise
ilustrační foto, autor: Dietmar Rabich, Point Lobos Avenue, Autonomes Auto -- 2022 -- 3049 / CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Ani konkurenční Cruise na tom není moc dobře. I auto této společnosti před několika dny srazilo psa v ulicích téhož města. Zatímco v prvním případě došlo k jeho usmrcení, v tomto ho jen "lízlo" a neutrpěl žádná větší zranění. Opět šlo o volně pobíhajícího psa bez vodítka. I Cruise má problémy se zásahovými složkami. Nedávno se u jednoho policejního zásahu vozidlo zastavilo a odmítalo jet dál. Policista klepal na okno vozu a řval, ať jede dál, jenže za volantem nikdo nebyl. Vůz byl v autonomním módu bez záložního řidiče. San Francisco chce nyní změnit legislativu tak, aby mohla být i robotická auta pokutována za přestupky a bezohledné řízení.
 
Zdroj: sfstandard.com (2)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.