reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní čluny z Amsterdamu se mohou spojovat do větších plovoucích struktur

6.6.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Autonomní čluny z Amsterdamu se mohou spojovat do větších plovoucích struktur
Vědci z MIT a z AMS Institute spojili své síly, aby mohly vzniknout autonomní robotické čluny, které spolu zvládnou komunikovat a následně se spojovat do větších struktur podle aktuálního účelu použití na kanálech v Amsterdamu.
Autonomní dopravní prostředky se nemusí pohybovat jen po souši či ve vzduchu, celé flotily můžou brázdit i moře, řeky či umělé kanály. O čluny, které se zvládnou řídit samy, se zasluhují výzkumníci z Massachusettského technologického institutu a z AMS Institute v Nizozemsku. Svůj projekt nazvali Roboat, tyto autonomní loďky se plaví po amsterdamských kanálech. 
 
Autonomní robotické čluny dokážou identifikovat svoje "parťáky" a společně si nimi tvořit různé struktury, jako je třeba most, zachytávač odpadků či třeba plovoucí stage, mohou také doručovat zboží či přepravovat lidi. Čluny využívají kamery, LIDAR a algoritmy počítačového vidění, aby mohly vyhledat své robotické kolegy pomocí QR kódů. 
 
 
Dokovací mechanismus je navržen na principu kulového kloubu a také používá laser, aby mohlo být zjištěno, zda hlavice kloubu zapadla do trychtýřovité jamky. Takto se připojí jeden autonomní člun k druhému. 
 
Vývoj robotických člunů Roboat už trvá několik let, výzkumný tým má už i plány do budoucna. Spojovací mechanismus by měl být vybaven novými vylepšenými trychtýřky, které by měly zajistit větší kontrolu hlavních robotů nad těmi taženými, a QR kódy by mohly být zobrazeny na LCD monitoru pro signalizovaní více jednotkám, aby se sestavily v daném pořadí. Vyvíjí se i jednotky větších rozměrů, které budou na vodě stabilnější. Tato technologie by také nemusela zůstat jen na vodě, podobní roboti schopní se spojovat by se mohli hodit například ve vesmíru. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama