reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní Fordy budou možná mít odnímatelný volant i pedály

18.8.2017, Milan Šurkala, aktualita
Autonomní Fordy budou možná mít odnímatelný volant i pedály
Automobilka Ford si nechala patentovat řešení řízení pro budoucí autonomní vozidla. U nich by mělo být možné odejmout pedály i volant pro autonomní řízení a půjde je nasadit zpět, když člověk bude chtít manuálně řídit. 
Autonomní vozidla se blíží a Ford je chce mít na trhu co nevidět, konkrétně se hovoří o roku 2021. Poněvadž budou řízena umělou inteligencí, nebudou potřebovat volant ani pedály. Pokud by si ale přesto někdo rád zařídil, nový patent Fordu by mu to mohl umožnit. Pedály a volant by totiž mělo být možné opětovně nasadit.
 
Autonomní Ford Mondeo
 
Vyvstal nicméně problém s airbagem, který bývá právě ve volantu. Ford to vyřešil tak, že airbagy jsou zde dva. Jeden ve volantu, druhý pak na palubní desce kousek nad místem, kde se připojuje volant. O použití konkrétního airbagu by rozhodlo auto na základě toho, zda je připojen volant či nikoli. 
 
Odnímatelný volant ve Fordu
 
Patent byl podán v únoru 2016 a přiznán byl před pár dny. To nicméně neznamená, že se tohoto řešení opravdu dočkáme v reálných automobilech. Až budoucnost ukáže, jaké budou interiéry nových aut. Protože se už nebude vše točit kolem volantu a řidiče, naskýtají se úplně nové možnosti rozmístění. Jistě jste mnohokrát viděli koncepty, kdy jsou např. všecha sedadla otočená k sobě. Z vlastních programátorských zkušeností z automotive si nicméně nedokážu představit, že to bude moci v dohledné době nějak fungovat. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama