reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní létající taxi Volocopter míří do Singapuru

20.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Autonomní létající taxi Volocopter míří do Singapuru
Startup Volocopter už před rokem provedl test svého autonomního létajících taxi v Dubaji a létá i Německu. Jednou z dalších zemí, kde proběhnou testovací lety tohoto 18rotorového "dronu" pro dvě osoby, bude Singapur.
Za několik let nám nad hlavou budou patrně létat auta, resp. nějaké dopravní prostředky schopné se vznášet ve vzduchu. Jedním z mnoha projektů je startup Volocopter, do kterého už investovala i automobilka Daimler. Tvůrci vyvíjí 18rotorovou helikoptéru, která je spíše jakými přerostlým autonomním dronem, který uveze dva dospělé lidi. Ti si na tabletu navolí, kam chtějí doletět a Volocopter se vznese do vzduchu a dopraví je tam. Autoři s helikoptérou provádí testovací lety v Německu i Dubaji, kde proběhla první ukázka v září 2017. Nyní se seznam zemí rozšíří o Singapur. Zdejší testy by měly proběhnout v druhé polovině příštího roku.
 
Volocopter
 
Do té doby bude pochopitelně dále probíhat vývoj a zapracuje se na všech příslušných povoleních a opatřeních pro let. Samotná helikoptéra má dolet zhruba 30 kilometrů a díky 18 rotorům by měla být velmi spolehlivá a málo citlivá na různé turbulence, které mohou vznikat v blízkosti mrakodrapů. Výhodou by měl být i relativně malý hluk, ze vzdálenosti 100 metrů by letoun nemělo jít slyšet ve standardním ruchu velkoměsta.
 
Volocopter
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama