reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní vojenský dron Kratos XQ-58A Valkyrie už létá

9.3.2019, Milan Šurkala, aktualita
Autonomní vojenský dron Kratos XQ-58A Valkyrie už létá
US Air Force se snaží snížit náklady na zbrojení, a proto připravuje se společností Kratos Unmanned Aerial Systems autonomní dron XQ-58A Valkyrie. Ten může nahradit část bojových stíhaček. Letoun už prošel prvním testem ve vzduchu.
Americká armáda zbrojí ostošest, ale to je zároveň finanční problém. Náklady rostou, což se týká nejen vývoje, ale i výroby samotné techniky a jejího provozu. Aby se situace trochu zklidnila a vyřešily především poslední dva body (výroba a provoz), před 2,5 rokem US Air Force Research Laboratory (AFRL) uzavřela kontrakt s kalifornskou společností Kratos Unmanned Aerial Systems (KUAS) ohledně vývoje nových autonomních bojových dronů, na kterém obě vývojová centra spolupracují společně. Nové drony jsou součástí projektu Low Cost Attritable Aircraft Technology (LCAAT). Výsledkem je Kratos XQ-58A Valkyrie. Tento dron je schopen samostatného letu např. ve skupině dalších dronů nebo stíhaček, jako jsou F-22 nebo F-35.
 
Kratos XQ-58A Valkyrie
 
Dokáže tak v boji nahradit některé úkoly pro bojové stíhačky řízené člověkem, resp. je doplnit o další letouny do formace, přičemž jsou mnohem levnější než tyto stíhačky za stovky milionů dolarů. Americké letectvo poprvé otestovalo tyto drony 5. března 2019 na Yuma Proving Grounds v Arizoně. Letoun byl ve vzduchu 76 minut a celkově bylo naplánováno 5 letů ve dvou fázích, tento je první z nich. Mají za úkol otestovat aerodynamické vlastnosti, letové systémy a další schopnosti. Letoun má délku 9 metrů, rozpětí křídel činí 6,7 metru a vyvine rychlost až 1050 km/h. Může vystoupat do výšky přes 13700 metrů a jeho dolet se blíží hranici 4000 km. Může nést až osm zbraní, např. letecké pumy a jiné bomby.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama