reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Až 48 % firem nechává ex-zaměstnancům přístup do interních systémů

18.7.2017, Milan Šurkala, aktualita
Až 48 % firem nechává ex-zaměstnancům přístup do interních systémů
Dle posledního výzkumu sice společnosti vynakládají nemalé prostředky za ochranu svých interních počítačových systémů, přitom téměř polovina z nich nechává přístup bývalým zaměstnancům, kteří už v systémech firmy nemají co dělat.
Bezpečnost IT systémů je nejen v poslední době velmi diskutovaným tématem. Proto možná překvapí výzkum společnosti OneLogin, která se dotázala zhruba 500 administrátorů (resp. lidí zodpovídajících za IT bezpečnost), kteří pracují s uživatelskými účty v korporacích, jak to vlastně mají s rušením účtů bývalých zaměstnanců. Čísla vůbec nejsou lichotivá. 20 % z nich totiž připouští, že došlo úniku dat společnosti kvůli nezrušeným účtům bývalých zaměstnanců.
 
klávesnice
 
Santeri Viinamäki [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], přes Wikimedia Commons
 
Celých 48 % si je vědomo, že mají v systému bývalé členy pracovního týmu, kteří už ve firmě nepracují, stále mají ale přístup k interním systémovým modulům. Podle výzkumu až 50 % účtů zůstává aktivních déle než jeden den poté, co zaměstnanec opustil společnost a 25 % administrátorů tvrdí, že to trvá i přes týden. Čtvrtina pak neví, jak dlouho jsou tyto účty ještě aktivní a 44 % ani neví, zda byli opravdu všichni bývalí zaměstnanci odstranění ze systému.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama