reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bankrotují další kryptoměnové projekty: Hodlnaut i německé Nuri

13.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Bankrotují další kryptoměnové projekty: Hodlnaut i německé Nuri
Přestože hodnota kryptoměn v posledních týdnech po dramatickém pádu spíše pomalu roste, nadále se objevují projekty, které ohlašují bankrot. Situaci nezvládla např. platforma Hodlnaut nebo německá kryptoměnová banka Nuri.
Pád hodnoty kryptoměn, kolaps stablecoinů Terra (LUNA) a následný pád fondu Three Arrow Capital (3AC) vedl ke krachu dalších projektů, které měly v 3AC značnou část svých prostředků. Padla tak Celsius Network, Voyager Digital a další. Tím ale nekončíme a nyní tu máme další dva projekty, které mají potíže (a patrně nejde ani zdaleka o konečný výčet). Problém má např. kryptoměnová platforma Hodlnaut ze Singapuru. Firma tvrdí, že v 3AC neměla žádné prostředky, nicméně se objevují zprávy, že v některých investicích firma nebyla zrovna transparentní a právě v těchto transakcích mohou být důvody pádu platformy. Hodlnaut nyní neumožňuje výběry, výměny tokenů nebo vklady prostředků.
 
Bitcoin
ilustrační obrázek, autor: Marco Verch Professional, CC BY 2.0, přes wuestenigel.com
 
Potíže má i německá kryptoměnová banka Nuri, která vznikla v roce 2015 jako Bitwala. Ta je na tom o něco lépe. Vyhlásila insolvenci, nicméně jde o banku, která kombinuje klasický bankovní účet s peněženkami pro Bitcoin a Ethereum. Díky tomu mohou uživatelé nadále vybírat své finanční prostředky i je vkládat na účet, platforma se nadále snaží fungovat a řešit svou restrukturalizaci. Klasické bankovní účty klientů nejsou problémem zastiženy (a jsou zákonem pojištěny), kryptoměny klientů pak Nuri na své platformě přímo nedrží (nespravuje jejich peněženku, nemá přístup ke klíčům). Pokud však jde o peněženky, které na platformě spravuje, tak o tento systém se stará Solaris Digital Assets GmbH (SDA). Jediná oblast, kde je tedy opravdu problém, je to, že uživatelé nemohou vybírat prostředky, které byly na bitcoinových úročených účtech a spravovala je krachující platforma Celsius.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama