reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BBC varuje před deepfakes, vytvořila umělé video s Borisem Johnsonem

12.11.2019, Milan Šurkala, aktualita
BBC varuje před deepfakes, vytvořila umělé video s Borisem Johnsonem
Deepfakes jsou čím dál tím větším problémem. Varuje před nimi stabice BBC, která se podílela na tvorbě falešného videa s Borisem Johnsonem a Jeremy Corbynem. Ukazuje, že je stále snazší udělat věrohodný podvrh.
Moderní technologie nám sice usnadňují život, ale také vytváří obrovské hrozby. Vedle ztráty soukromí kvůli všemožnému sledování v zájmu většího bezpečí a blaha tu máme i jiný obrovský problém pro demokracii. Jsou jimi tzv. deepfakes. Na základě předchozích nahrávek známých osobností lze dnes za pomoci pokročilého software (obvykle s umělou inteligencí) vytvořit falešné videonahrávky, které se tváří mnohdy opravdu velmi reálně.
 
 
Kvůli tomu hrozí, že se začnou objevovat např. falešná prohlášení politiků, která nikdy ve skutečnosti neřekli, ale u voličů jim mohou obrovsky uškodit, případně je úplně odepsat. Stanice BBC jako varování spolu s organizací Future Advocacy vytvořila video britských politiků Borise Johnsona a Jeremy Corbyna, kde oba politici schvalují toho druhého do pozice premiéra. V budoucnu tak můžeme čekat nejrůznější podvrhy, u kterých si budeme čím dál tím méně jistí, zda jim můžeme věřit, zda je o pravdivé video nebo o klip vytvořený uměle na počítači.
 
Zdroj: bbc.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama