reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BBC zveřejnila celý historický archiv pořadů o počítačích

27.6.2018, Jan Vítek, aktualita
BBC zveřejnila celý historický archiv pořadů o počítačích
BBC dnes dala k dispozici úplnou kolekci pořadů, které natočila v rámci Computer Literacy Project a mnoho dalších, které se týkají nejen výuky programování a jsou spojeny s počítači Atari, Commodore, ZX Spectrum, Oric Atmos a dalšími. 
Celý obsáhlý archiv je k dispozici zde a je přehledně rozdělen na jednotlivé několikadílné pořady, které jsou navíc všechny rozděleny do 2509 kategorizovaných klipů, mezi nimiž lze snadno vyhledávat. Většina pořadů vznikla mezi lety 1980 a 1989 v rámci Computer Literacy Project, který tak měl za úkol vzdělat britskou veřejnost a zcela jistě měl nezanedbatelný podíl na tom, že právě v Británii vyrostla silná generace programátorů a zrodilo se mnoho nových firem. 
 
 
Pro nás je důležité, že BBC tento archiv nijak geograficky neomezila, takže si můžeme bez problémů také přehrát cokoliv z něj, co nás jen napadne. Jde o celkem 146 pořadů v rámci Computer Literacy Project a pak dalších 121 tematicky spojených pořadů. K tomu bylo navíc přiloženo i 166 původních počítačových programů, které byly v pořadech využity. 
 
 
Právě díky Computer Literacy Project se stal počítač BBC Micro velice rozšířený ve školách i domácnostech, kde byly k nalezení také stroje značek Oric Atmos, ZX Spectrum, MSX, Atari a Commodore. V pořadech samotných také můžeme narazit na zajímavé hosty, mezi něž patří Bill Gates, Steve Wozniak nebo Sir Clive Sinclair, které zde snad nemusíme představovat. 
 
Samotná BBC se samozřejmě věnuje především počítači Micro, který byl označen za významný most mezi tehdejšími domácími počítači a dnešními PC, které převzaly vládu v 90. letech. 
 
Takže za všechny: Milá BBC, děkujeme!
 
Zdroj: Hexus.net


reklama