reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Beelink GT-R: mini PC s AMD Ryzen, čtečkou otisků prstů a kovovým šasi

5.7.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Beelink GT-R: mini PC s AMD Ryzen, čtečkou otisků prstů a kovovým šasi
Čínský výrobce Beelink se rozhodl svou nabídku mini PC rozšířit o nový model, který tentokrát nevyužívá procesor od Intelu, ale AMD. K tomu přidal několik prémiových funkcí a některé z nich, jako je čtečka otisků prstů, se objevují jen zřídka.
Beelink sice není žádným nováčkem na trhu, ale přesto se s jeho produkty setkáme jen zřídka, a to převážně v čínských e-shopech. Zaměřuje se převážně na TV boxy s Androidem nebo malé desktopy. A právě do druhé kategorie se řadí nejnovější produkt v nabídce: Beelink GT-R. Jedná se o mini PC, které měří 168 x 120 x 39 mm a jeho šasi je vyrobeno ze slitinu hliníku. Díky volbě prémiového materiálu namísto plastu a modrošedému barevnému provedení se jedná i o poměrně dobře vypadající kus hardwaru, což nelze prohlásit v případě každého mini PC. Ještě zajímavější ovšem mohou být komponenty, které tento počítač ukrývá.
 
 
Beelink GT-R využívá 35W procesor AMD Ryzen 5 3550H se čtyřmi jádry Zen+ a osmi vlákny. Jedná se tedy o loňský hardware ze série Picasso, ale není vyloučeno, že se v budoucnu objeví také konfigurace s Ryzeny 4000. Všechny dosavadní modely od společnosti Beelink spoléhaly na Intel, tentokrát vůbec poprvé dostalo přednost AMD. Počítač používá mobilní APU, a dokonce také systém chlazení s trojicí heat pipe i dvěma tichými ventilátory připomíná spíše notebooky. Výrobce svou novinku nejspíš nabídne jako barebone, který si mohou zákazníci osadit operační pamětí a úložištěm podle svých potřeb. K dispozici by ovšem měly být i připravené konfigurace.
 
Konkrétně bude možné Beelink GT-R sehnat s až 32GB RAM a 256 nebo 512GB NVMe SSD, přičemž zákazník bude mít k dispozici ještě jeden volný slot M.2 2280 SATA III. Integrovaná grafika Radeon Vega 8 údajně umožní připojit až čtyři monitory najednou, takže mini PC se může stát i vhodným kancelářským strojem. K připojení displejů poslouží dva výstupy HDMI a DisplayPort, ke kterým se přidává ještě USB-C 3.1. Dále počítač nabízí šestici portů USB-A 3.0 (dva na přední a čtyři na zadní straně). výstup na sluchátka, dvakrát Gigabit Ethernet a napájecí konektor. Duální mikrofony umožní používat hlasové asistentky jako Cortana.
 
 
Na horní straně šasi nalezneme vychytávku, se kterou se můžeme stále častěji setkávat na noteboocích, ale v případě mini PC se objevuji velmi zřídka. Řeč je o čtečce otisků prstů, která v kombinaci se službou Windows Hello umožní rychlé přihlášení k operačnímu systému. Díky přiloženému softwaru lze ovšem tento biometrický údaj využít také pro přihlášení k aplikacím nebo zabezpečení citlivých souborů. Beelink GT-R se zatím nedostal na trh a výrobce nezveřejnil cenu ani dostupnost. Můžeme ovšem předpokládat, že mini PC s procesory AMD bude na trhu přibývat. Nedávno své první modely představili i známější výrobci jako Asus a Lenovo.
 
 


reklama