reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Benchmarky potvdily, že Core i7 přijde o Hyper-Threading

28.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Benchmarky potvdily, že Core i7 přijde o Hyper-Threading
Nedávno uniklé informace napovídaly, že by procesory Core i7 mohly přijít o podporu Hyper-Threadingu. To nyní potvrzují i benchmarky ještě nevydaných procesorů Core i7-9700K. Podle nich se navýší počet jader, ale HT zmizí.
Intel by měl představit devátou generaci procesorů už velmi brzy, a tak není divu, že na svět unikají nové a nové informace. Frekvence a spotřeby jsme si představili už před pár dny, kde se v tabulce ukázala také jedna zajímavá skutečnost. Uvedený procesor Core i7-9700K dostal sice 8 jader, ale už neměl Hyper-Threading jak je u řady i7 zvykem. Později se objevily testy tohoto procesoru v databázi SiSoft Sandra a i zde je uvedeno, že procesor podporuje pouze 8 vláken, zatímco starší verze jich podporovala 12 (6×2).
 
Intel Core i7
 
Vypadá to tedy, že čipy Core i5 budou mít 6 vláken bez Hyper-Threadingu, Core i7 přijde s větším počtem 8 jader, ale bude také bez této technologie. Hyper-Threading se tak dostane jen do modelů Core i9. Tam bude figurovat např. v Core i9-9900K v konfiguraci 8C/16T se základním taktem 3,6 GHz a turbo frekvencí 5,0 GHz. Cache paměť bude mít 16 MB a TDP se zastaví na překvapivých 95 W.
 
Core i7-9700K by tedy měl být jen 8C/8T rovněž se základním taktem 3,6 GHz, přičemž turbo frekvence by měla být 4,9 GHz. V tomto případě počítejte s 12MB cache a také 95W TDP. A jako poslední je tu Core i5-9600K s konfigurací 6C/6T. Základní frekvence bude vyšších 3,7 GHz, nicméně turbo bude nižší se 4,6 GHz. Cache se zmenší na 9 MB a TDP zůstane na 95 W.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama