reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové 8 a 6jádrové CPU Core odhalují své takty

24.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Nové 8 a 6jádrové CPU Core odhalují své takty
Intel už má zanedlouho přinést na trh nové osmijádrové procesory Core i9 / i7 plus jeden šestijádrový Core i5 pro platformu LGA 1151. Server Coolaler přitom zveřejnil jejich podrobné takty. 
Chystají se tak tři nové procesory, které budou v generaci Coffee Lake patřit mezi ty nejvýkonnější. Stále však nebyla uspokojivě vyřešena otázka, zda nové procesory získají podporu starších desek s 300 Series. Některé servery to berou jako hotovou věc, ovšem spíše se opírají o tyto informace, které však nejsou jednoznačné. MSI u nových BIOSů píše o podpoře CPU nové generace a Gigabyte zase o aktualizovaném mikrokódu pro přicházející CPU.
 
Jenomže to může být pouze výroční Core i7-8086K, i když označení "nová generace" v popisku MSI by zase odpovídala Core 9000. Na druhou stranu, tyto BIOSy od MSI se objevily ve stejné době jako třeba nové verze pro desky ASRock a ty mají v popisku podporu nejnovějšího CPU 8. generace, což je právě zmíněný výroční procesor. Takže prostě uvidíme, jak to bude a zda si nakonec pro tyto tři procesory nebudeme muset připravit novou desku se Z390. 
 
 
Je tu také nová informace, která by mohla případně vysvětlit, proč by tyto procesory byly kompatibilní pouze s čipsetem Z390, i když je otázka, zda by pro to byl reálný důvod. Dosud se totiž o nich mluvilo jako o Coffee Lake (Refresh), ovšem techPowerUp udává, že budou patřit mezi Whiskey Lake. To však mají být jen další procesory tvořené 14nm++ procesem, takže mezi nimi a Coffee Lake nemusí být žádný rozdíl krom odolnosti vůči exploitům ze začátku tohoto roku, jež mají i své pokračovatele
 
Věnujme se ale novým procesorům. Jejich základní takty si jsou velice podobné, a to 3,6 či 3,7 GHz. Značně se liší turbo, které v případě nejvýkonnějšího Core i9-9900K dosahuje 5 GHz, což má platit i při zatížení dvou jader. Turbo při zatížení všech osmi jader má přitom klesnout na 4,7 GHz. Core i7-9700K je na tom jen o trošku hůře s rozdílem většinou 100 MHz a Core i5-9600K už má výrazně nižší maximální takty v rozsahu 4,6 až 4,3 GHz. Nutno říci, že tyto specifikace nejsou zaručené a i5-9600K dle VideoCardz už byl omylem na chvíli vystaven na stránkách Intelu, který udával, že bude mít maximální takt o 100 MHz nižší. Ostatně i takty zbylých dvou vypadají až moc dobře, než aby to byla pravda s přihlédnutím k danému TDP. Však i Core i7-8086K má turbo takty 5 až 4,3 GHz dle zátěže a Core i9-9900K by dle výše uvedené tabulky mělo mít při stejném TDP výrazně vyšší takty, a to se dvěma jádry navíc. 
 
Ale je možné, že tomu tak bude, ale v takovém případě bude spotřeba bez ohledu na stanovené TDP výrazně vyšší (a tím i výdej tepla). A to by ostatně mohl být právě ten důvod, proč by byla novým procesorům zapovězena podpora starších desek. 
 


reklama