reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bezpečnostní aktualizace pro Windows 11 si vyžádá čistou instalaci systému

7.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Bezpečnostní aktualizace pro Windows 11 si vyžádá čistou instalaci systému
Microsoft se asi nechtěně, ale přesto snaží o to, aby uživatelé Windows 10 byli spokojeni se svou volbou nepřejít na nové Windows 11. Na obzoru je totiž aktualizace, která bude vyžadovat čistou instalaci systému. 
Marně si vzpomínám, zda a kdy některý z modernějších systémů Windows potřeboval pro instalaci nějaké jednotlivé aktualizace provést něco podobného, co se uvádí na blogu Microsoftu. Jedná se tu o funkci Smart App Control, která dle Microsoftu představuje zásadní rozšíření bezpečnostního modelu Windows 11. 
 
 
Jak už název napovídá, Smart App Control je určena k tomu, abychom si na své PC nenainstalovali a nespustili nějaký malware. Ve výchozím nastavení tak bude blokovat nedůvěryhodné či certifikátem nepodepsané aplikace, takže to můžeme vidět jako přepracovanou či vylepšenou funkci Řízení aplikací a prohlížečů. Smart App Control však má být integrována přímo do jádra operačního systému, a zřejmě v tom je i jádro pudla. 
 
Smart App Control bude využívat už existující systém pro podepisování aplikací a kombinovat jej s AI platformou zpracovávanou v cloudu firmy Microsoft. V ideálním případě by z hlediska uživatele měla fungovat nepozorována někde pod povrchem, ale otázka je, jak to bude třeba s taktovacími nástroji (zasahují do nastavení HW) či ne úplně standardními aplikacemi, jako jsou cracky her. A nemusí jít hned o kradení her, jako spíše o snahu odstranit z nich omezení, která uživateli nevyhovují (být stále online, atp.). Pak záleží prostě na tom, zda Smart App Control vůbec půjde vypnout, nebo ne, čili zda nám Microsoft vůbec umožní využívat operační systém jako operační systém a ne jako platformu, která umožní spouštět jen povolené aplikace. Dle serveru GHacks.net to půjde, respektive bude možné Smart App Control celkově vypnout, ale už ne zapnout, stejně jako nebude možné vybraným aplikacím udělovat výjimky. 
 
Na blogu Microsoftu se píše, že: "Smart Control App bude součástí nových zařízení s předinstalovanými Windows 11. Zařízení vybavená předchozími verzemi Windows 11 budou muset být resetována a musí mít provedenu čistou instalaci Windows 11, aby tato funkce mohla být využita". 
 
Není přitom zrovna jasné, co onen reset a čistá instalace bude znamenat opravdu v praxi. Někdo si pod tím může představit odstranění všech nainstalovaných aplikací a ponechání třeba jen uživatelských dat, někdo snad dokonce i instalaci systému do neposkvrněného čerstvého oddílu na disku, ale mohlo by jít také jen o reset jistých nastavení a instalaci ve velice podobném stylu, v jakém byly šířeny nové půlroční verze Windows 10. 
 
Z výše řečeného ale vyplývá spíše to, že Windows budou pro zapnutí Smart Control App skutečně potřebovat naprosto čistý systém, o čemž svědčí i údajná nemožnost tuto funkci po její deaktivaci opět jednoduše zapnout.  


reklama