reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bill Gates lituje, že Microsoft neudělal něco jako Android

24.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
Bill Gates lituje, že Microsoft neudělal něco jako Android
V rozhovoru pro Village Global se Bill Gates rozhovořil i o svých největších chybách, které ve světě IT provedl. Jednou z těch největších je fakt, že Microsoft nikdy nevytvořil něco jako operační systém Android.
I když Bill Gates vydělal ve svém životě miliardy dolarů a udělal z Microsoftu opravdového softwarového giganta, ne vše se mu povedlo. V rozhovoru pro Village Global tak zmínil i to, čeho opravdu moc lituje, a tím jsou přešlapy v mobilních systémech. I když Microsoft měl Windows Mobile a Windows Phone, nikdy se nepovedlo udělat systém a vše okolo něj tak, aby se dostatečně rozšířil, čímž Microsoftu utekla obrovská příležitost. A to je to, čeho Bill Gates nyní opravdu lituje.
 
Bill Gates
 
Bill Gates, zdroj: DFID - UK Department for International Development [CC BY 2.0]
 
Gates řekl, že vytvoření takového operačního systému byla věc, kterou měl Microsoft přirozeně vyhrát. A v této oblasti bohužel vítěz bere vše, je tu dle jeho slov místo pouze pro jeden jediný operační systém vedle Apple iOS. A tato chyba má hodnotu 400 miliard dolarů, které má nyní Google a naopak chybí Microsoftu.
 
Ani Gatesův nástupce Steve Ballmer v tomto Microsoftu nijak zvlášť nepomohl (finančně Microsoft sice ve své době hodně zvedl, ale je znám také svým výsměchem konkurenci, která pak těmito vysmívanými produkty nastolila nové trendy a výrazně bodovala, což je např. i případ Applu iPhone). Velký obrat pak přišel s příchodem Satya Nadelly. Ten společnost od mobilních telefonů sice úplně odvrátil, vsadil ale na služby včetně cloudu, což se nyní Microsoftu hodně vyplácí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama