reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bill Gates vyzkoušel autonomní auto Wayve v ulicích Londýna

1.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
Bill Gates vyzkoušel autonomní auto Wayve v ulicích Londýna
Autonomní vozy vyvíjí mnoho společností. Některé z nich už skončily, některé teprve začínají, a docela solidní výsledky předvedl britský startup Wayve, který před několika dny svezl po ulicích Londýna Billa Gatese. O své zážitky se podělil na svém blogu.
Bill Gates se na svém blogu GatesNotes.com podělil o svůj zážitek z jízdy autonomním vozem Wayve. Jde o britský startup, který podle Gatese má trochu jiný přístup než ostatní a nesnaží se auto nechat jezdit autonomně jen na silnicích, které byly do vozu předem nahrány. Dle jeho slov se Wayve snaží o více obecný systém naučený na spoustě příkladů, ať už z reálného života nebo ze simulací. V tom bych řekl, že se od jiných systémů moc neliší, Gates zde ale asi myslel to, že ke své funkci nepotřebuje žádnou formu HD map.
 
 
Podle Billa Gatese jsme hodně blízko bodu, kdy se překlopíme z druhé úrovně na třetí, což je zásadní změna v jednom důležitém detailu. Na 2. úrovni jde stále o jízdního asistenta a člověk je nadále řidičem (autonomní auto tak člověk stále musí kontrolovat). Nicméně na 3. úrovni se už auto stává z větší části autonomním a tíha řízení už leží na voze a ne na člověku (ten ale stále musí některé situace odřídit, nemusí ho ale aktivně hlídat). Auta 3. úrovně jsou sice již komerčně dostupná, ale ve velmi omezeném režimu. Povoleno je to např. v Nevadě vozům Mercedes-Benz za slunného dne do rychlosti 40 mph (64 km/h).
 
Bill Gates autonomní vozy
 
Gates dále říká, že většina technologií potřebná pro autonomní auta byla už v zásadě vyvinuta. Nyní je potřeba dokončit algoritmy. Podle jeho názoru se autonomní vozy nejprve prosadí v těžké nákladní dopravě, později v té lehčí, taxících a jako poslední přijdou na řadu klasická spotřebitelská auta.
 
Nicméně zpět ke Gatesově jízdě v Londýně. Byla to dle něj jízda, na kterou jen tak nezapomene. Vůz byl totiž schopen autonomně jet v jedné z nejkomplikovanějších situacích pro autonomní auta. Londýn pro takovou jízdu rozhodně není jednoduchý, ale asi bych si dokázal představit i šílenější podmínky (třeba Indie). Přišlo mu pozoruhodné, jak vůz zvládal popasovat se s veškerou okolní dopravou včetně cyklistů. Auto je nicméně stále ve vývoji, a tak za volantem seděla bezpečnostní řidička, která dle něj několikrát převzala kontrolu nad vozem. Celý článek si můžete přečíst na jeho blogu (v angličtině). Připomeňme ještě, že do tohoto startupu investovala např. společnost Microsoft (v lednu minulého roku 200 mil. USD).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama