reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bitcoin se rozdělil, těžaři se nedohodli s hlavními vývojáři

3.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Bitcoin se rozdělil, těžaři se nedohodli s hlavními vývojáři
Bitcoin se rozdělil na dvě samostatné kryptoměny, a to poté, co své neshody nedokázali vyřešit těžaři a hlavní vývojáři. Ti se potýkají s problémem, jak se vypořádat se zpožděnými transakcemi. 
Hlavní vývojáři a těžaři se tak nedokázali dohodnout právě na způsobu, jak řešit podstatně zpožděné transakce Bitcoinů, které přirozeně vyvolávaly nedůvěru veřejnosti k celé této kryptoměně, neboť se nikomu nechtělo čekat více, než je zdrávo. 
 
 
Je dobře známo, že kryptoměny na rozdíl od klasických zákonných měn nemají žádnou centrální autoritu, která by mohla řídit třeba vydávání nového oběživa nebo spravovat transakce. Jde o decentralizovaný systém, v němž se musí na schvalování transakcí shodnout všichni účastníci, jinak nemůže fungovat. Je tu ale skupina tzv. hlavních vývojářů, která se nyní dostala do sporu s těžaři a investory. Ti chtěli docílit změn, jež by zajistily, aby bitcoinové transakce probíhaly snadněji, a tak i rychleji, jenomže vývojáři namítali, že by tyto změny pootevřely dvířka hackerům. 
 
V současnosti Bitcoin využívá 1MB bloky, které tvoří tzv. blockchain, čili historii veškerých transakcí, jež dle těžařů už vzhledem k prudce rostoucí popularitě a využívání této kryptoměny nestačily. Divné na tom je, že minulý týden to vypadalo, že se obě strany dohodnou na novém přístupu, který byl označen jako Segwit2x. 
 
Po letech totiž bitcoinová komunita souhlasila na BIP 91 (Bitcoin Improvement Plan), který měl implementovat nový systém označený jako segregated witness (zkráceně Segwit). Ten oddělil podpisová data z hlavního blockchainu, kde představují asi dvě třetiny zabrané kapacity. Tím by byly bloky mnohem menší a rychlejší pro zpracování, přičemž ony samotné by se zvětšily z 1 MB na 2 MB, a z toho máme i označení Segwit2x. Na tom se shodlo více než 90 procent celé komunity a vypadalo to, že se rozštěpení Bitcoinu zabrání, ale stalo se něco jiného. 
 
Asi 15 procent z komunity se utrhlo a rozhodlo se založit vlastní verzi Bitcoinu, a to Bitcoin Cash. Ten podporuje až 8MB bloky, ale jinak je v podstatě stejný jako původní Bitcoin. Rozštěpení proběhlo tak, že pokud jste vlastnili jeden Bitcoin (BTC), nyní máte rovněž jeden Bitcoin Cash (BTCC), ale se zlomkem hodnoty Bitcoinu. 
 
Nyní je otázka, co tato událost přinese. Z BTCC se buď stane díky rychlejším transakcím konkurence BTC, anebo může naopak poměrně rychle zaniknout, respektive se dostat na mizivou hodnotu, až o něj všichni ztratí zájem. Může se také přihodit to, před čím varovali vývojáři, a sice že nastanou takové problémy se zabezpečením, které nová měna neustojí, ale je tu i jeden aktuální problém. Mnoho bitcoinových burz se už vyjádřilo, že BTCC nebudou podporovat. Takže jako obvykle uvidíme. 
 
reklama