reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bitmain konečně představil Antminer pro Ethereum, co to udělá s grafikami?

4.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Bitmain konečně představil Antminer pro Ethereum, co to udělá s grafikami?
Společnost Bitmain už představila specializovaný ASIC pro těžbu Etherea, který dostal označení Antminer E3. To je velice důležitá zpráva i pro ty, kteří s těžbou nemají a nechtějí mít nic společného, neboť jde o ceny a dostupnost grafických karet.
O novém Antmineru jsme se zmínili už před několika dny, kdy ale ještě nebylo pořádně jasné, kdy se dostane na trh. Nyní už jej Bitmain na trh uvedl jako Antminer E3, který je určen speciálně pro Ethereum, ovšem reálně bude dostupný později. To bylo vyvinuto právě jako kryptoměna, která měla být odolná vůči těžbě na specializovaných čipech (ASIC) a vyžadovala vysokou propustnost a kapacitu pamětí, které se v případě spotřebního hardwaru dostává právě na grafických kartách. 
 
 
Lidé využívající grafické karty se k těžbě Etherea přiklonily právě poté, o přišly na trh ASIC pro Bitcoin, kvůli nimž byla těžba pomocí grafik rázem neefektivní. Do bazarů se tehdy dostala kvanta levných grafických karet, a to především z toho důvodu, že těžaři neměli možnost, jak je jinak využít. Jenomže nyní je situace značně odlišná, protože kryptoměn je na světě už nepočítaně a konec těžby Etherea na grafických kartách vůbec nemusí znamenat, že se jich lidé začnou najednou zbavovat a to se pak projeví na trhu poklesem nafouknutých cen. 
 
Antminer E3 je tedy určen výhradně pro Ethereum a přijde na 800 dolarů, což je cena, za kterou si lidé v zahraničí nedávno kupovali AMD Radeon RX 580. Při spotřebě 800 W pak nabídne hashrate 180 MH/s, což lze srovnat se zmíněným Radeonem, který zvládne cca 30 MH/s při spotřebě asi 150 W. Záleží ale samozřejmě na nastavení, nicméně tyto hodnoty jsou zcela reálné, a tak z hlediska spotřeby a výkonu jde o zcela srovnatelné hodnoty. 
 
Nicméně na dosažení hashrate 180 MH/s bychom potřebovali šest Radeonů RX 580, což by i při výchozích cenách bylo mnohem dražší než pořízení jednoho Antminera E3 za 800 dolarů, přičemž vůbec nepočítáme s pořízením zbytku hardware. A to je velice důležitý fakt, neboť máme přirozeně zájem na tom, aby se nám prvotní investice do koupě těžebního zařízení co nejrychleji vrátila. Dle kalkulačky to může v našich podmínkách představovat zisk, který nám za celý jeden rok těžby zaplatí asi tři čtvrtiny ceny Antmineru E3, pokud počítáme s cenou energie 3,80 Kč za kWh. 
 
Bitmain už začal přijímat objednávky, přičemž reálná dostupnost je naplánována na červenec. Na to, aby ceny grafických karet začaly případně reagovat, je tak na jednu stranu ještě dost času, i když už dnes si samozřejmě další potenciální zájemci o koupi karty mohou spočítat, zda se jim to vůbec ještě vyplatí a zda už nebude lepší si počkat na Antminer E3, nebo se orientovat na něco jiného než Ethereum. 
 
Pro nás je dobrá zpráva ta, že cena některých karet už začala klesat. Například tento Radeon RX 580 od Sapphire už lze koupit ze skladových zásob a jeho cena už několik dní jde dolů. 
 


reklama