reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Blackmagic eGPU Pro: ne černá magie, ale externí Vega

31.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Blackmagic eGPU Pro: ne černá magie, ale externí Vega
Blackmagic Design ve spolupráci s firmou Apple přinese na trh produkt eGPU Pro. Jde o externí GPU stanici, která je vybavená grafikou AMD Radeon RX Vega 56. Tento výběr ostatně není vzhledem k jiným novinkám od Apple vůbec překvapivý. 
AMD totiž pro Apple a jeho nové MacBooky Pro připravila mobilní verzi GPU Vega, takže spolupráce obou firem je naprosto zřejmá. S Apple spolupracovala také společnost Blackmagic Design na vývoji eGPU Pro, takže to bude mít jako hlavní výbavu zabudovanou kartu AMD Radeon RX Vega 56. Zařízení bude určeno pro akceleraci softwaru jako DaVinci Resolve, virtuální realitu a samozřejmě i hry. 
 
 
Aby nechybělo nějaké porovnání, pak dle oficiálních informací nám toto eGPU v DaVinci Resolve nabídne 22x vyšší grafický výkon než GPU v 13palcových MacBook Pro. Podívejme se ale na nějaké hodnotnější údaje. 
 
 
Jak ukazuje tento snímek, eGPU Pro má zabudovaný napájecí zdroj, dále dva porty Thunderbolt 3 (40 Gb/s), DisplayPort pro napojení monitoru s rozlišením až 5K, HDMI 2.0 a čtyři USB 3.1. Přes Thunderbolt také dokáže zásobovat připojený notebook až 85 W energie, takže může posloužit jako dokovací stanice, k níž stačí notebook připojit jedním jediným kabelem, který zajistí přenos dat i napájení a máme k dispozici desktopové pracoviště/herní počítač. Co tu ale může velice citelně chybět, je Ethernet, protože Wi-Fi se nedá považovat za ideální rozhraní, které bychom měli využívat pro herní účely, nebo prostě tam, kde se cení odezva. Samozřejmě může posloužit také dobře, pokud máme ideální podmínky, ale kabel je prostě jistota. 
 
Blackmagic eGPU Pro bude k dispozici přímo od Apple, a to od listopadu za 1199 USD. Jeho Vega 56 je obvyklá desktopová verze s 56 Compute Unit a 8 GB HBM2 na 2048bitovém rozhraní s propustností 410 GB/s. Celkový výkon činí 10,5 TFLOPS v FP32. Na strojích Apple bude tato grafika podporovat API Metal. 
 


reklama