reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Blížící se kometa Bernardinelli-Bernstein je 50x větší než běžné komety

13.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Blížící se kometa Bernardinelli-Bernstein je 50x větší než běžné komety
O blížící se kometě C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) už dávno víme, jak ostatně jasně říká i její označení, ovšem nyní se dozvídáme i podrobnosti o její velikosti a hmotnosti. Je skutečně obří. 
C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) je už dlouho pozorovaná kometa, v jejímž případě už známe dráhu, dle níž je zřejmé, že jde o těleso ze skutečně dalekého okraje Sluneční soustavy. Mohlo by jít přitom o pěknou podívanou, ale ta nám bude upřena, neboť UN271 protne ekliptiku až někde za dráhou Saturnu, takže se k nám moc nepřiblíží. Vyjádřeno v kilometrech to bude kolem 1,5 miliardy km, přičemž to má nastat až v roce 2031. 
 
 
I tak jde ale o velice zajímavý objekt, vedle nějž je i Hale-Boppova kometa jen střízlík a neobstojí ani dosud největší známá kometa C/2022 VQ94 s průměrem kolem 97 km. C/2014 UN271 má mít totiž průměr až cca 137 km, což nyní hlásí NASA díky pozorování pomocí Hubble Space Telescope. To znamená, že oproti běžné, či průměrné kometě je UN271 asi padesátkrát větší, přičemž starší odhad zněl cca 100 km. 
 
 
Astronomové přitom samozřejmě věděli, že půjde o velkou kometu, a to vzhledem k jejímu vysokému jasu na tak velkou vzdálenost od Slunce, ale nyní to mohou potvrdit a upřesnit. Vzhledem ke známé velikosti a znalostem o tom, z čeho se komety obvykle skládají, lze i přibližně určit její hmotnost na 500 bilionů tun. 
 
UN271 byla objevena náhodou, když astronomové Gary Bernstein a Pedro Bernadinelli procházeli snímky z Dark Image Survey, na nichž se kometa nacházela ještě 4,8 miliard kilometrů daleko, čili někde na úrovni Neptunu. Loni už UN271 ukázala své koma, které pochopitelně míří směrem od nás, neboť my ji pozorujeme zhruba ze stejného úhlu, ze kterého na ni dopadá sluneční záření. 
 
 
Velikost jádra komety potvrdily snímky pořízené Hubbleovým dalekohledem 8. ledna tohoto roku, na nichž pak astronomové museli izolovat jádro od velkého koma, což provedli i s využitím počítačových modelů a dat z rádiových teleskopů. Dle propočtů má být UN271 na své cestě z Oortova oblaku přes milion let, takže máme velké štěstí, že ji můžeme pozorovat, ale samozřejmě není sama, která k nám z dálav naší soustavy aktuálně míří.  


reklama