reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Blížící se mezihvězdná kometa by se mohla u Slunce rozpadnout

3.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Blížící se mezihvězdná kometa by se mohla u Slunce rozpadnout
V září jsme se dozvěděli o druhém zaznamenaném mezihvězdném návštěvníkovi, jímž je kometa C/2019 Q4 (Borisov). Ta byla nalezena akorát včas, abychom mohli sledovat její přiblížení do středu Sluneční soustavy.
2I/Borisov byla pojmenována po ukrajinském Astronomovi, který ji objevil a nyní je stále na cestě do středu Sluneční soustavy na dráze, která už zcela jasně ukazuje na její mezihvězdný původ. Zatím je tak ještě na cestě do přísluní, čili nejbližšího bodu svého průletu kolem naší hvězdy a už je jen otázka dní, neboť by se tak mělo stát během druhého prosincového týdne. 
 
Někteří astronomové se přitom obávají, že by se 2I/Borisov mohl už kdykoliv rozpadnout, a to právě vlivem slunečního zahřívání, i když se nedá říci, že by kometa zažila skutečně pekelné teploty, když ji její dráha zavede jen někam mezi dráhu Země a Marsu. 
 
 
Máme tu také zajímavé srovnání vytvořené z fotografie pořízení 24. listopadu pomocí Keckovy observatoře na Havaji. Dle tohoto snímku má kometa v této době ohon dlouhý přibližně 160.000 km a takto nějak by ve stejné vzdálenosti vypadala Země. Je nutné si zde uvědomit, že ohon na fotografii pochopitelně není vyfocen nastavený kolmo k nám, ale míří od nás. Kometa samotná tak vypadá jako velice velký objekt, ačkoliv její samotné jádro by mělo mít v průměru jen necelé dva kilometry. 
 
Astronomové se už také zaměřili na to, jak se kometa přibližuje, jak odráží světlo a jaké má chemické složení a nezjistili žádné výraznější odlišnosti od komet naší vlastní Sluneční soustavy. 
 
Poprvé byl 2I/Borisov zachycen v době, kdy se nacházel už jen 3 astronomické jednotky (AU) od nás, čili necelou půl miliardu kilometrů. Do té doby si komety nikdo nevšiml, protože se přibližovala od Slunce, nicméně později byly nalezeny snímky, které ji ukazovaly už během prosince předchozího roku, kdy byla ještě kolem 10 AU daleko. Díky tomu se bude moci později určit systém, ze kterého k nám pravděpodobně přiletěla, i když samozřejmě ne s určitostí. 
 
 
Složení komety se pak může určit i dle toho, jak se mění její jas a světlo v různé vzdálenosti od Slunce, neboť různé plyny a obecně materiál je uvolňován při různých teplotách. Neocenitelný je ale v tomto případě pochopitelně také rozbor jejího spektra, které pomůže určit i to, jaký objem materiálu kometa uvolňuje do svého okolí. Konkrétně za sebou 2I/Borisov nechává vodní páry, kyanid, hydroxid, diatomický uhlík a atomický kyslík. 

Zdroj: Astronomy


reklama