reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Blue Origin začíná stavět továrnu na motory pro raketu New Glenn

29.1.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Blue Origin začíná stavět továrnu na motory pro raketu New Glenn
Americká soukromá společnost Blue Origin vyvíjí raketu New Glenn. Nyní začíná s výstavbou továrny, ve které se budou vyrábět motory právě pro tuto raketu. New Glenn by měla využívat sedm motorů BE-4 pro první stupeň.
Společnost Blue Origin, kterou založil americký podnikatel Jeff Bezos, už před několika lety představila svou chystanou těžkou raketu New Glenn s nepřehlédnutelným logem ptačího pera a pojmenovanou po astronautu Johnu Glennovi. První supeň rakety by měl být vybaven sedmi motory BE-4, jejichž vývoj by měl být dokončen v průběhu tohoto roku. 
 
Blue Origin zahájila výstavbu továrny v Huntsville ve státě Alabama, kde se budou motory BE-4 vyrábět. Společnost je tedy opět k raketě New Glenn o něco blíž. Vyrábět se zde mají také motory BE-3U pro vyšší stupeň rakety New Glenn. Zatím se ale přesně neví, kdy se v továrně začne skutečně vyrábět. 
 
 
Motory BE-4 nebudou sloužit jen pro raketu New Glenn, ale také pro vyvíjenou raketu Vulcan Centaur od americké společnosti United Launch Alliance. Obě rakety - New Glenn i Vulcan Centaur by měly být připravené k letu v roce 2021. 
 
Soukromá společnost by mohla pro testování motorů BE-4 a BE-3U používat budovy Marshall Space Flight Center, které by jí mohly být poskytnuty NASA, Blue Origin už pracuje na dohodě. 
 
Plány na výstavbu továrny v Huntsville už byly na světě nějakou dobu, Blue Origin už o nich mluvila v polovině roku 2017. Důležitý byl ale moment, kdy si United Launch Alliance vybrala pro svou raketu motory BE-4, což se stalo v září loňského roku. Věci okolo chystaného nástupce rakety New Shepard, rakety New Glenn, se tak posunuly vpřed. 
 
Zdroj: engadget.com


reklama