reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BMW postaví v Německu továrnu na solid-state akumulátory Solid Power

27.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
BMW postaví v Německu továrnu na solid-state akumulátory Solid Power
Společnosti BMW Group a Solid Power prohlubují svou spolupráci a výsledkem je nyní udělení licence, která umožní BMW postavit v Německu výrobní linku na nové akumulátory Solid Power s pevným elektrolytem.
Solid-state akumulátory (SSB) by se měly v budoucnu objevit v elektromobilech značky BMW. Automobilka už delší dobu spolupracuje s firmou Solid Power, která vyvíjí akumulátory tohoto typu, a nyní obě firmy prohloubily svou spolupráci tak, jak už naznačovaly dříve. Nyní byla společnosti BMW udělena další licence, která umožňuje postavit výrobní linku na nové akumulátory v jejím Cell Manufacturing Competence Center (CMCC) v Parsdorfu blízko Mnichova. Než bude linka postavena, inženýři BMW budou pracovat u Solid Power na optimalizaci výrobních procesů, a pokud jde o elektrolyt, ten bude Solid Power dodávat (know-how si nechá pro sebe a na elektrolyt by BMW nemělo dostat licenci).
 
BMW Solid Power
 
Testovací vzorky ve formátech pro použití v autech by BMW mělo obdržet letos, automobilka pak plánuje prezentovat prototyp auta se solid-state články ještě před rokem 2025. Sama o sobě představila 6. generaci svých lithiových článků v září 2022 a hovoří se, že jejich nasazení ještě před uvedením SSB přinese prodloužení dojezdu dle WLTP o 30 %. Dostupné budou s průměrem 46 mm a výšce 95 mm, příp. 120 mm (zejména pro SUV). BMW zároveň říká, že proti páté generaci nabízí o 20 % vyšší objemovou energetickou hustotu.
 
Automobilka předpokládá, že do konce roku 2025 vyrobí více než 2 miliony elektromobilů a ještě před rokem 2030 chce vyrábět více než 50 % svých vozů jako elektromobily. Mini se má na čistě elektrickou značku překlopit počátkem 30. let, Rolls-Royce pak v roce 2030.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama