reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QuantumScape i Solid Power zahájil dodávky testovacích solid-state baterií

23.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
QuantumScape i Solid Power zahájil dodávky testovacích solid-state baterií
Solid-state akumulátory se opět o něco více přibližují sériové výrobě. V případě společností QuantumScape a Solid Power to sice stále znamená ještě nějaký ten rok, ale před pár dny u obou firem došlo k dalším posunům.
Solid-state akumulátory (běžně označované jako SSB - solid-state battery) mnozí považují za velkou revoluci ve světě baterií, spíše jde ale o evoluci, která sama o sobě (snad) řeší jeden palčivý problém akumulátorů z mnoha. V jejich případě tu máme pevný elektrolyt, který by měl být více odolný vůči požáru ve srovnání s nynějšími tekutými. Samotné vlastnosti těchto akumulátorů (hustota, cena, ekologičnost materiálů, výdrž, kapacita při chladu,...) ale závisí na konkrétních kombinacích anody, katody a konkrétního elektrolytu, takže různé typy SSB mohou vylepšovat (ale i zhoršovat) jiné vlastnosti než jiné typy. V minulých dnech došlo ohledně solid-state akumulátorů k posunům u společností QuantumScape a Solid Power.
 
QuantumScape
 
Pokud jde o QuantumScape, tak tato firma v srpnu otestovala své 24vrstvé akumulátory, které využívají proprietární formát firmy, který je jakýmsi hybridem mezi dnes používanými formáty. Po 600 cyklech ještě stále byly nad 80 % původní kapacity a zásadním zlepšením mělo být chování při extrémně nízkých teplotách (i okolo -30 °C). Společnost nyní oznámila, že první tyto články s označením A0 byly dodány výrobcům elektromobilů k otestování v autech. QuantumScape přesto tvrdí, že je první ní ještě dlouhá cesta a musí vylepšit kvalitu i konzistenci výroby, také se musí vylepšit výtěžnost, zapracovat chtějí ještě na kapacitě katody a vylepšit efektivitu balení (což zvyšuje energetickou hustotu díky menšímu podílu obalu a dalších součástí, které samy o sobě neukládají energii).
 
O společnosti Solid Power jsme psali před rokem v souvislosti s jejími sirovodíkovými solid-state akumulátory a partnery v podobě společností BMW a Ford. Nevíme, jaké vlastnosti mají současné verze akumulátorů, ale už před rokem to měly být velmi vysoké hodnoty okolo 350 Wh/kg. Pojďme ale raději k věcem, které víme určitě. Solid Power prohlubuje spolupráci s BMW (ta už trvá 7 let) a součástí toho je licencování technologie pro další vývoj a výzkum, což také znamená, že u BMW v Německu bude postavena kopie linky Solid Power na výrobu těchto akumulátorů. Než se tak stane, zaměstnanci BMW budou pracovat u Solid Power na optimalizaci procesů. Podle dosažených milníků BMW vyplatí firmě Solid Power až 20 mil. USD do června 2024. Solid Power naučí BMW vyrábět elektrody a kompletovat celé akumulátory, nicméně licence se netýká pevného elektrolytu. Duševní vlastnictví o něm si Solid Power ponechá pro sebe a automobilce BMW už bude dodáván jako hotový. Solid Power svým partnerům dodává testovací SSB o kapacitě 20 Ah už několik měsíců.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama