reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boston Dynamics uvádí semi-autonomního robota Stretch

29.3.2021, Milan Šurkala, aktualita
Boston Dynamics uvádí semi-autonomního robota Stretch
Společnost Boston Dynamics představila dalšího robota. Tento už vypadá podstatně více "strojově" než Spot nebo Atlas, stále má ale nabídnout pokročilé technologie z výše zmíněných dvou, které tentokrát najdou využití ve skladech.
Na trhu se semi-autonomními pracovními roboty máme další přírůstek od společnosti Boston Dynamics. Ta je známá především díky svému robotu Spot. Zatímco ten připomíná čtyřnohé mazlíčky a Atlas je humanoidním robotem dost podobným člověku, nový Stretch je podstatně nudnější krabicí s pohyblivou rukou určenou pro sklady. Ta nabídne celkem 7 stupňů volnosti a adaptivní příchytky, které dokáží uchopit téměř jakoukoli krabici. Ta může vážit maximálně 23 kg. Podle výrobce má robot zpracovat až 800 krabic za hodinu. I když vypadá jen jako nějaký hloupý nakladač, ve skutečnosti sdílí mnoho technologií se Spotem a Atlasem.
 
Boston Dynamics Stretch
 
Dosáhne až do výše 3,15 metru a má půdorys 1,0×1,25 mm, přičemž váží 1200 kg. Podobně jako robot Handle od Kinema Systems (odkoupena společností Boston Dynamics v roce 2019), i Stretch pracuje s cíleným pohybem protizávaží pro jemnější a bezpečnější zahájení i ukončení pohybu krabice. V tomto případě je umístěno v základně, díky čemuž je celý robot rychlejší (nemusí se při manipulaci hýbat celý jako Handle). Robot má sloupek se senzory a akumulátor na 8 hodin provozu (je možné rozšířit kapacitu pro až 16hodinový provoz). Díky svým rozměrům má být vhodný do skladů a pomoci např. s vykládáním kontejnerů, skládáním krabic na palety a podobně. Má tak být o něco flexibilnější než dnešní jednoúčelové roboty ve skladech.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama