reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Británie chce trestat reidentifikaci anonymizovaných dat neomezenými pokutami

10.8.2017, Milan Šurkala, aktualita
Británie chce trestat reidentifikaci anonymizovaných dat neomezenými pokutami
Velká Británie navrhuje změny zákonů chránících soukromí obyvatel. Reidentifikace anonymizovaných dat by měla být trestná a pokutám by neměla být stanovena maximální výše. Změny možná proběhnou i v dalších oblastech. 
Soukromí v digitálním světě je často propírané téma. Ve Velké Británii nyní navrhují změny zákona Data Protection Act, který by měl, pokud projde, vylepšit ochranu obyvatel. Jedním z bodů je postavení reidentifikace anonymizovaných dat do pozice trestného činu, pro něhož by neexistovala horní hranice pokuty, kterou by mohlo být možné uložit. Porušovat zákony by měl i ten, kdo bude vědomě pracovat s takovými daty. I když experti tuto iniciativu vítají, zároveň přiznávají, že vymahatelnost bude hodně problematická a může to ohrozit některé vědecké projekty, které se zabývají bezpečností. 
 
Anonymizace
 
Nový návrh ale hovoří i o dalších oblastech digitálního života. Navrhuje zjednodušit možnosti odvolání souhlasu se zpracováváním osobních dat, přinést snadnou možnost si od organizací vyžádat veškerá data, která jsou o zájemci uchovávána, a mít možnost nařídit jim jejich smazání. Citlivá data by mohla být zpracovávána pouze se souhlasem a rodiče by měli mít větší kontrolu nad daty svých dětí. Mezi osobní citlivá data by chtěl návrh zařadit i IP adresu, internetové cookies v prohlížeči a DNA. Dalším bodem v návrhu je umožnit snazší přesun dat mezi různými společnostmi při změnách poskytovatele. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama