reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BYD už předběhl LG na pozici 2. největšího výrobce akumulátorů pro EV

6.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
BYD už předběhl LG na pozici 2. největšího výrobce akumulátorů pro EV
Čínští výrobci akumulátorů předbíhají ty tradiční ve výrobě akumulátorů pro elektromobily. Společnosti BYD se nyní podařilo překonat firmu LG Energy, která si dosud držela druhou příčku. Dosáhla už více než 16% podílu.
Situace na trhu s akumulátory se mění a kdysi největší výrobci baterek pro elektromobily se stávají stále menšími ve stínu čínských výrobců. Už tradiční jedničkou je společnost CATL, která si s výrobou 13,3 GWh za červenec drží 33,5 % trhu. Podle SNE Energy ale došlo ke změně na druhé pozici. Zatímco v období od ledna o července si 2. pozici stále drží LG Energy, samotný červenec je už jasně v režii čínské společnosti BYD. Ta vyrobila akumulátory s 6,4 GWh, což znamená 16,2% tržní podíl. Je to navíc téměř o polovinu více než nyní třetí LG Energy se 4,4 GWh a 11% zastoupením.
 
BYD baterie
 
Dalším tradičním výrobcem je Panasonic, který je už na 4. místě s 2,9 GWh a 7,2% tržním podílem. Důvodem je i to, že Tesla v mnoha svých elektromobilech používá akumulátory jiných výrobců (v Číně např. CATL nebo již zmíněný BYD). První pětku uzavírá společnost SK On s 2,4 GWh a 6,0% podílem. Na dalších místech je pak v první desítce CALB, Samsung, Guoxuan/Gotion, Sunwoda a Svolt Energy. Na ostatní firmy pak zbývá 8,5 % trhu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama