reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bývalí těžaři rozprodávají své grafiky v živě streamovaných aukcích

21.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Bývalí těžaři rozprodávají své grafiky v živě streamovaných aukcích
Pokud měl někdo v posledních letech dobrý přístup k novým grafickým kartám, mohl toho využít pro založení vlastní těžební farmičky, přičemž Covid-19 k takovému kroku přiměl i internetové kavárny a herny. 
Řada zvláště asijských internetových kaváren a zároveň PC heren tak musela kvůli pandemii na dlouhé měsíce zavřít, a tak se jejich majitelé vcelku pochopitelně přeorientovali na těžbu kryptoměn, čímž zaměstnali svůj hardware a další pak dokupovali. Nyní ale přišel další velký pokles hodnoty kryptoměn až na úroveň, kdy se těžba Etherea na grafických kartách stala prodělečnou, což se ihned projevilo
 
 
Dle statistik serveru 2miners či coinwarz přišel sice výrazný pokles výkonu ethereové sítě, ale ten se zatím neprohlubuje. Možná že jistou naději dává těžařům to, že hodnota kryptoměn dále neklesá a naopak míně stoupla, i když o výdělečnosti těžby Etherea se asi stále nedá vůbec mluvit, ale to už závisí čistě na možnostech konkrétních těžařů a především na ceně energie, kterou spotřebovávají. 
 
Nicméně se nyní dozvídáme, že těžaři včetně přeorientovaných majitelů heren nyní začali prodávat své nakřečkované grafické karty, a to hromadně v rámci online aukcí. V nich si mohou zájemci pořídit například GeForce RTX 3060 Ti už od 300 dolarů (7 tisíc korun). Je zřejmé, že takovíto prodávající se rozhodli raději na nic už nečekat a snaží se své karty zpeněžit co nejdříve s vidinou toho, že jejich hodnota může v nejbližší době dále klesat.
 
Můžeme totiž očekávat, že se k prodejnímu mumraji přidají také výrobci karet ve snaze vyprázdnit si sklady před nástupem nových generací grafických karet a jako velký strašák tu také visí The Merge měny Ethereum, který bude znamenat konec její těžby s využitím výpočetního výkonu karet. Je tak skutečně pravděpodobnější to, že více vydělat (či méně prodělat) může ten, kdo se svých už nevyužívaných karet zbaví co nejdříve. 
 
 
Dle zdroje jde především o aukce v Číně a pak v jižních částech Asie, což bude především Vietnam. Není pochyb o tom, že jde o karty, které byly dlouhodobě zatěžovány těžbou kryptoměn, s čímž se ovšem prodávající prý zpravidla vůbec netají. 
 
My zatím můžeme čekat na to, jak se kombinovaný přetlak v bazarech a zároveň na trhu s novými kartami dále projeví. Radeony už jsou v mnoha případech i pod doporučenou cenou, ale pochopitelně není důvod k tomu, aby z pohledu zákazníka nebylo ještě lépe. Jen aby to nakonec nebylo dvousečné, neboť by se mohlo stát, že ve snaze vyprodat alespoň většinu zásob bude nástup nových generací odložen.  


reklama