reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bývalý právník FTX podplácel informátory, aby zamlčeli ilegální činy krypto-platformy

29.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Bývalý právník FTX podplácel informátory, aby zamlčeli ilegální činy krypto-platformy
V dalším vývoji kauzy kryptoměnové platformy FTX dochází k další žalobě. Nynější vedení žaluje bývalého právníka společnosti. Ten měl uplácet informátory (tzv. whistleblowery), aby zamlčeli informace o ilegálních praktikách firmy.
Kauza kryptoměnové platformy FTX pokračuje dál a poslední týden přinesl dvě zajímavé události. Sam Bankman-Fried (znám také jako SBF) chtěl po soudu smést ze stolu několik obvinění na něho uvalených. Byl vyhoštěn z Baham a na nová obvinění tento stát nevznesl žádné námitky, a tak ani soud nevidí důvod, proč by neměla být projednávána. Soudce Lewis Kaplan zamítl i několik dalších požadavků SBF na zrušení několika dalších obvinění z různých jiných důvodů. Novým obviněním ale čelí i Daniel Friedberg, který je bývalým právníkem společnosti FTX a který "žehlil" průšvihy, které způsobil SBF a jeho kumpáni. Nynější vedení FTX ho žaluje za uplácení informátorů (tzv. whistleblowerů), aby mlčeli před soudy.
 
FTX logo
 
Konkrétně se ví o dvou. Prvním z nich je žena, která v FTX pracovala jen 2 měsíce. Podle žaloby se měla FTX dohodnout se ženou a jejími právníky na tom, že dostanou 200 tisíc USD měsíčně po dobu 5 let, celkem tedy 12 mil. USD, za to, že budou všichni mlčet.
 
Druhý informátor byl advokátem firmy FTX po dobu 3 měsíců a byl propuštěn poté, co vznesl námitky na řízení FTX a společnosti Alameda Research. Tady nemáme detailnější informace o míře úplatku. Sám Friedberg byl za své "uklízecí" služby v FTX štědře zaplacen. Jeho základní plat byl 300 tisíc USD, dostal vstupní bonus 1,4 mil. USD, další bonus ve výši 3 mil. USD, 8% podíl v FTX.US a kryptoměny v hodnotě desítek milionů USD (v roce 2020). Nynější FTX se nyní snaží získat tyto prostředky zpátky.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama