reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cable.co.uk srovnává ceny širokopásmového připojení, Česko je 33.

23.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Cable.co.uk srovnává ceny širokopásmového připojení, Česko je 33.
Pokud vás zajímá, jak jsou na tom lidé po celém světě s cenou širokopásmového připojení k Internetu, je tu pro vás nový přehled. Ten připravil server cable.co.uk, který srovnává údaje z celkem 196 zemí. 
Levný přístup k Internetu, a to zvláště ten mobilní, máme obvykle spojen s vyspělými západními zeměmi, ovšem to se většinou srovnává společně s kupní silou obyvatelstva. Server cable.co.uk připravil ale žebříček porovnávající pouze průměrné ceny za širokopásmové připojení k Internetu a je zřejmé, že se orientoval spíše podle dobře dostupných nabídek hlavních operátorů. Že by tak zohlednil v našem případě třeba ceny nepřeberného množství malých firem nabízejících připojení na vesnicích a v menších městech, s tím počítat nelze. A stejně tak je velice široký pojem samotné širokopásmové připojení k internetu, což může znamenat cokoliv od několika megabitů za sekundu pomocí Wi-Fi až po gigabity za sekundu přes optiku. 
 
 
Pokud se tak srovnávají pouze průměrné ceny bez ohledu na platy a mzdy obyvatel, pak není divu, že vedou spíše chudé země a především jsou mezi nimi bývalé země Sovětského svazu. Zcela nejlevnější je pak širokopásmový přístup k Internetu v Íránu, který stíhá Ukrajina a pak už s velkým odstupem Rusko. Na podrobné výsledky se můžete sami podívat, neboť jsou dostupné v rámci dokumentů Google. Hodnoty jsou také neustále aktualizovány.
 

 srovnání prvních 34 zemí dle průměrné ceny za broadband
 
Česká republika je v celém žebříčku na slušném 33. místě s udávanou cenou 29,5 USD, ovšem Slovensko je v pořadí 20. s 22,1 USD. Právě zde by tak mohl jeden namítnout, že 630 korun měsíčně za připojení k Internetu rozhodně nedává, ale v tom je právě ono kouzlo zprůměrovaných cen. V rámci východní Evropy je ČR na osmém místě za Rumunskem, Srbskem, Polskem, Slovenskem, Maďarskem, Chorvatskem a Bulharskem. 
 
A krom toho, cable.co.uk už dříve provedl také studii, v níž srovnával výsledky rychlostních testů internetového přpojení, které pomocí různých portálů provádějí samotní zákazníci. Využil tak kolem 63 milionů jednotlivých testů k sestavení žebříčku, v němž jsme se umístili o trošku lépe. Dle tohoto srovnání už rychlostí připojení patříme spíše do západní Evropy a celkově jsme na 28. místě. Ovšem Slovensko se i zde umístilo na lepší pozici, a to 23. a Maďarsko dokonce na 15. 
 
 


reklama