reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cadence chystá pamětí GDDR6 vyrobené 7nm procesem s EUV

27.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Cadence chystá pamětí GDDR6 vyrobené 7nm procesem s EUV
Nově rozjetou výrobu pomocí 7nm procesů firem Samsung a TSMC máme spojenu především s výkonnými a/nebo úspornými čipy, jako jsou mobilní SoC či GPU Vega 20. Chystají se ale také paměti GDDR6, a to rovnou na 7nm procesu s EUV. 
Paměti GDDR5 máme spojeny především s grafickými kartami, ostatně GDDR5 je také zkratka pro graphics double data rate type five synchronous random-access memory. Nicméně v případě GDDR6 už zdaleka nejde o paměti pouze či téměř výhradně pro grafické karty. Nasazeny budou v mnoha dalších zařízeních, jako jsou SoC zaměřená na umělou inteligenci a strojové učení, systémy autonomního řízení, ADAS, těžbu kryptoměn či HPC. Pravda ale je, že mnohé tyto systémy přímo vycházejí z technologií GPU, které do světa IT přinesly vysoce paralelizované zpracování dat, takže je i logické, že se využijí takové paměti zajišťující vysokou propustnost. 
 
 
Nyní můžeme mluvit o společnosti Cadence, která si nechá vyrábět nové GDDR6 u společnosti Samsung pomocí jejího 7nm procesu s extrémní ultrafialovou litografií (7LPP EUV). Toto řešení bude využívat firemní paměťový kontroler Denali který s použitou fyzickou vrstvou zvládne propustnost 16 Gb/s na pin. To znamená, že na celkem prostém 256bitovém rozhraní tyto paměti nabídnou slušných 512 GB/s datové propustnosti. K dosažení této maximální teoretické hranice má dopomoci funkce low bit-error rate (BER). 
 
Samsung aktuálně používá svůj výrobní proces 7LPP EUV pro výrobu jistých neupřesněných SoC, a to zatím v rámci testovacího provozu. Ostatně takový proces představuje až druhou generaci 7nm technologií, což platí jak pro Samsung, tak pro TSMC. Jde tak o paměti chystané pro příští rok a ty se ostatně ještě nevyrábí. Dokončen byl jejich tape out a nyní je jejich design k dispozici pro zákazníky Cadence, kteří na jeho základě mohou začít připravovat vlastní produkty.
 
Pro nás je to další důkaz, že technologie GDDR nekončí, jak to možná mohlo vypadat před několika lety. Právě naopak, bude se rozšiřovat mezi celou řadu dalších produktů, které mají obrovský růstový potenciál, však jde o umělou inteligenci, automobilové systémy i servery. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama