reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cambridge Analytica chystala kryptoměnu pro prodej osobních dat

18.4.2018, Milan Šurkala, aktualita
Cambridge Analytica chystala kryptoměnu pro prodej osobních dat
Společnost Cambridge Analytica je nechvalně známá skandálem kolem Facebooku a zisku osobních dat téměř 90 milionů lidí. Nyní vyšlo najevo, že pracovala na kryptoměně, která měla usnadňovat správu a prodej osobních dat.
Osobní data jsou velmi cenným zbožím. Na jejich základě se např. cílí reklama, což bylo mnohokrát zneužito i k politickým bojům. Asi nejznámějším skandálem z poslední doby je přeprodání dat 87 milionů lidí z Facebooku společnosti Cambridge Analytica, která toho měla využít v prezidentské kampani Donalda Trumpa k efektivnímu cílení příspěvků pro změnu (či utvrzení) názoru. Tato společnost nicméně pracovala dokonce i na technologii blockchainu a speciální kryptoměně. A ano, i tahle byla spojena s osobními daty.
 
Alexander Nix
 
Alexander Nix (Autor: Web Summit [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)], přes Flickr.com
 
Cambridge Analytica měla mít jednání se společnostmi, které ji měly pomoci rozjet ICO (Initial Coin Offering), tedy první nabídku nové kryptoměny. Cílem bylo vybrat alespoň 30 milionů dolarů. Poté by tato kryptoměna měla napomáhat správě osobních dat a případně i k jejich kontrolovanému prodeji. Vývoj této kryptoměny probíhal pod Alexandrem Nixem, který byl v březnu odvolán ze své pozice CEO po nedávném skandálu společnosti.
 
Nyní není jasné, zda vývoj nové kryptoměny pokračuje nebo byl odložen k ledu. Cambridge Analytica se měla podílet také na propagaci kryptoměny Dragon Coin, která byla cílena na hazardní hráče a za kterou měl údajně stát i gangster Wan Kuok-koi z Macau.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama