reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Celkové zatmění Slunce v USA se blíží, připravuje se také NASA

9.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Celkové zatmění Slunce v USA se blíží, připravuje se také NASA
Zatímco my si budeme opět připomínat výročí vpádu cizích vojsk do ČSSR v roce 1968, lidé v USA budou obracet své oči k nebi. Poprvé od roku 1918 totiž budou moci sledovat úplné zatmění Slunce přecházející přes celé Spojené státy.
Pro Američany to bude jedinečná možnost, neboť pás celkového zatmění Slunce probíhá přes celé Spojené státy od Oregonu až po Jižní/Severní Karolínu a předpokládá se, že stačí maximálně jeden den jízdy autem na to, aby si na 200 milionů Američanů či Kanaďanů mohlo tento úkaz prohlédnout na vlastní oči, přičemž tzv. totalita, čili doba úplného zatmění, bude trvat až 2 minuty a 40 sekund. 
 
 
Zbylí se mohou těšit alespoň na částečné zatmění, které bude vidět po celém pevninském území Spojených států. 
 
 
Není tak divu, že neuplyne den, aby server Space.com o této události neinformoval, až se jeden diví, že se může neustále najít nové či mírně recyklované téma k napsání dalšího článku. 
 
​  
Na tuto událost se přirozeně připravuje také NASA, která ve spolupráci se Southwest Research Institute (SwRI) vypraví dvě speciálně vybavené letouny WB-57F, jež budou totalitu následovat. Letouny budou vybaveny dalekohledy namířenými právě na Měsíc se Sluncem v zákrytu, neboť jde o výjimečnou možnost pro pozorování sluneční koróny. Poletí přitom 70 mil od sebe, každý akorát na okraji zóny celkového zatmění, a to ve výšce 15 kilometrů. 
 
Jeden teleskop bude určen pro sledování viditelného světla a teleskop na druhém letadle bude zachytávat infračervené spektrum. A právě ten bude také určen pro sledování Merkuru, neboť náš výhled na něj je obvykle blokován právě slunečním světlem, a tak bude moci vytvořit první tepelnou mapu této planety. 
 
 
Letouny WB-57F ale pochopitelně nebudou moci následovat stín Měsíce přes celé území USA, neboť nehledě na zásoby paliva na to ani zdaleka nejsou dost rychlé. Jsou to totiž upravené a dnes již poslední dva létající exempláře letadel Martin B-57 Canberra, což jsou podzvukové stroje, zatímco stín se bude pohybovat rychlostí alespoň 2330 km/h. 
 
V zóně totality se tak nachází celkem 14 amerických států, 5 hlavních měst a na 12 milionů lidí. Z dalších 200 milionů, které to mají relativně blízko, se ale dle předpokladů vydá na cestu maximálně 7,5 milionů, ale i tak mohou očekávat problémy na cestách, a to zvláště ve větších městech, kde se má populace naráz až zdvojnásobit. 
 
zatmění v roce 2026
 
A kdy se dočkáme my? Pokud neplánujete žít opravdu dlouho, pak se úplného zatmění Slunce na území naší republiky asi nedočkáte, protože to nastane až 7. října 2135. Ovšem už 12. srpna 2026 nastane téměř 90% zatmění a to celkové bude možné sledovat ve Španělsku. Vypadá to tak, že Španělé se mohou v tomto roce těšit na zvláště velký zájem ze strany turistů. 

reklama