reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cena za gigabajt na SSD má brzy prolomit hranici 10 centů

10.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Cena za gigabajt na SSD má brzy prolomit hranici 10 centů
Trendforce má pro nás dobrou zprávu ohledně cen pamětí NAND Flash, které se používají pro výrobu SSD. Ta totiž má brzy dosáhnout svého historického minima a prolomit hranici deseti centů za jeden gigabajt. 
Letos nastává konečně vhodné období pro koupi jak operační paměti, tak SSD, přičemž kryptobublina už je také dávno pryč, což se zase odrazilo v cenách grafických karet a my se můžeme těšit na novou 7nm nabídku firmy AMD. Pokud si tak někdo chce nadělit moderní sestavu za dosluhující počítač, už nyní je na to vhodná doba a brzy může být ještě vhodnější v závislosti na tom, koho z trojice AMD-NVIDIA-Intel preferujeme. 
 
 
Co se týče SSD pak můžeme říci, že dle údajů Trendforce se rozhodně nemusíme obávat jejich zdražování. Právě naopak, ceny v poslední době padají, a to dle zveřejněného grafu velice prudce. Tento graf se týká smluvních cen za OEM SSD pro PC, čili takové produkty, které pak zákazník najde jako součást svého jako celek zakoupeného počítače. 
 
Je tak důležité si uvědomit, že se nebavíme o ceně za gigabajt, která se vztahuje pouze k samotným pamětem NAND Flash, ale k celým SSD. Pokud bychom tak dostali na trhu SSD s cenou 10 centů za gigabajt, pak bychom si 1TB model mohli pořídit v přepočtu za cca 2350 Kč, což je samozřejmě jen teorie a mohlo by se zdát, že další snižování cen už nelze zrovna čekat, když se dají 1TB SSD u nás koupit již pod 3 tisíce. K tomu ale můžeme říci, že Trendforce mluví ne o nejnižší, ale o průměrné ceně za gigabyte. 
 
Pod 10 centů by se tato cena měla dostat do konce tohoto roku a jak to vypadá, bude to platit především pro 256GB modely, ovšem 512GB je o to rychleji dohánějí. Zmíněná cena pod 10 centů má ale platit i pro 1TB modely.
 
Důvodem pro to je aktuální nadbytek SSD a pamětí NAND Flash na trhu a firmy odstartovaly cenovou válku, aby dokázaly vyprazdňovat své sklady a neskončily s neprodejným zastaralým zbožím. Z toho všeho prostě vyplývá, že kdo si chce s pořízením nového SSD ještě počkat, má tu možnost, aniž by se zatím měl obávat zdražování. Nicméně je to pouze projekce do budoucna a stát se může cokoliv, co situaci změní.
 
Zdroj: Hexus.net


reklama