reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny grafických karet dále rostou, už jsou na červnové úrovni

1.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Ceny grafických karet dále rostou, už jsou na červnové úrovni
V posledních měsících a týdnech nám bohužel opět rostou ceny grafických karet, za což bezesporu může i pokračující zájem těžařů kryptoměn. My se můžeme opět podívat na vývoj cen u našich sousedů i na našem trhu. 
Server 3DCenter.org opět jednou aktualizoval svůj graf, v němž sleduje vývoj cen grafických karet na trzích v Německu a Rakousku. Tyto ceny se týkají pouze starších verzí Radeonů RDNA2 a GeForce Ampere, neboť postupné přidávání cen novějších verzí by vývoj nastíněný tímto grafem značně pokřivilo. 
 
3DCenter.org - klikněte pro zvětšení - 
 
Už během léta se ceny Radeonů z hlediska jejich zvýšení nad doporučené částky přehouply přes GeForce a tak už to zůstalo, ovšem od té doby je vývoj cen karet od AMD a NVIDIE velice podobný. Opět se ale bohužel dostáváme k samotné hranici dvojnásobku doporučených částek, čemuž pochopitelně odpovídá i přerušovanou čárou znázorněný vývoj dostupnosti karet na trhu. Ceny karet tak rostou nepřetržitě už od začátku července či srpna, na čemž má jistě podíl i zájem těžařů. 
 
 
Stačí se podívat na informace o celkovém výkonu hardwaru používaném pro těžbu Etherea a asi není náhoda, že ten po poklesu v samotném závěru první půlky roku vytrvale roste stejně jako cena karet. Dávno už dorovnal ztrátu a nyní se už pomalu šplhá k hranici 750 TH/s. Samotné Ethereum přitom nedávno nakrátko překonalo své květnové maximum a stanovilo novou ATH hodnotu ve výši 4.458 USD, výdělky těžařů jsou vysoké především díky drahým transakcím, takže lze skutečně předpokládat, že zájem o grafické karty pro těžební rigy bude velký. 
 
Ale co ceny karet v našich obchodech? Aktuální situaci nemůžeme označit jinak než naprostý chaos, neboť jak jinak lze označit to, že vodou chlazená RTX 3080 od Gigabyte je dostupná za 37 tisíc korun, zatímco ceny RTX 3070 Ti z řady GAMING X TRIO od MSI teprve začínají až na 47 tisících a model SUPRIM X stejného výrobce je na druhou stranu k dispozici "jen" za 39 tisíc?
 
Těžko lze hledat v takových nabídkách logiku a sledovat vývoj, když dostupnost karet je značně nestálá, cenové rozpětí obrovské a ceny samotné v řádu dní skáčou o několik tisíc nahoru, či klesají dolů, což jsou všechno propojené nádoby. Zůstává tu pouze ten fakt, že tento rok už z hlediska cen karet lépe už bylo, a to na jeho začátku, kdy mnozí čekali na slíbené zlepšení dodávek, a pak se ceny daly ještě jakž takž akceptovat v hloubi léta. S přicházejícími Vánocemi však pokles cen očekávat jednoduše nelze.


reklama