reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny grafik v zahraničí už jsou přímo šílené, přijde uvolnění?

17.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Ceny grafik v zahraničí už jsou přímo šílené, přijde uvolnění?
Nedávno jsme se podívali na rostoucí ceny grafických karet v západních obchodech, což se u nás odráží v jejich celkové nedostupnosti. Nyní se už vyšplhaly opravdu vysoko, však dali byste snad 1600 USD za GTX 1080 Ti nebo 2100 USD za Vegu 64?
Doporučená cena karty NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti je 700 USD, takže za 1600 je více než dvakrát předražená a v případě karet AMD Radeon RX Vega 64 to může být ještě mnohem horší. Ty by měly v ideálním případě stát 500 dolarů, ale prodávají se i za 2100, takže jsou více než čtyřikrát předražené. 
 
 
Cenám karet jsme se přitom věnovali už před týdnem, kdy situace už dávno nebyla růžová, nebo alespoň "akceptovatelně špatná" jako v minulém roce, kdy se Vega 64 dala sehnat za 600 až 800 USD. Aktuální cena je tak přímo šílená a jak už bylo řečeno, do těchto výšin ji vyšroubovala kombinace problémů s výrobou a vysokého zájmu ze strany těžařů kryptoměn spoléhajících se na výkon GPU. Vedle toho tu jsou také problémy s dodávkami pamětí pro grafické karty, za čímž zase stojí vysoká poptávka po RAM od výrobců mobilních zařízení a serverů. Na tu už Samsung reagoval minulý rok zvýšením kapacity, což ale odnesly linky na výrobu pamětí GDDR. 
 
 
RX Vega 64 je velice silná při těžbě kryptoměn a dokáže v XMR porazit i Titan s Voltou díky svým 2100 H/s. Pokud by stálá pořád kolem 800 USD, zaplatila by se těžaři i s vynaloženou energií během cca 4 měsíců. S přihlédnutím k aktuální ceně to bude asi rok, ale i to jsou někteří schopni akceptovat a i za cenu přes dva tisíce dolarů je Vega 64 těžko k sehnání. 
 
Cenu grafických karet NVIDIA může táhnout nahoru vedle zájmu těžařů a nedostatku pamětí rovněž ten prostý fakt, že nemají na trhu konkurenci. Jsou celkem slušně výkonné při těžbě Etherea a pokud chce dnes někdo herní grafiku, nemá v podstatě jinou volbu než sáhnout po GeForce. Na našem trhu je situace stejná jako před týdnem. Ceny moc neposkočily, pokud vůbec, a sem tam se nějaká karta objeví skladem, takže pokud máte štěstí, může to být zrovna ta vaše vyvolená. 
 
 
Už ale svítá naděje na zlepšení. Je jasné, že situace se uvolní především v případě, kdy hodnota kryptoměn klesne tak, že se těžba přestane vyplácet. Bitcoin přitom už ztratil téměř polovinu své hodnoty, na níž byl ještě v polovině prosince a přirozeně s sebou táhne dolů i jiné měny. Nejvíce je to vidět na Ethereu, které ještě v minulou sobotu bylo na svém dosavadním vrcholu 1350 USD a od té doby je to strmý pád na 880 USD. Zatím se však ještě nic moc neděje, neboť na této úrovni bylo Ethereum ještě na samotném začátku tohoto roku, ale je to snad dostatečný impulz k tomu, aby zájem o karty opadl. 


reklama